Jakie cechy według was powinien posiadać deser idealny? Zapewne, musi być niesamowicie smaczny (to oczywiste), do tego powinien efektownie wyglądać (wszak jjemy też oczami) i co dla mnie osobiście jest bardzo ważne, powinien błyskawicznie SIĘ przyrządzać. Serniczkom, na które przepis podałam poniżej niewiele brakuje do tego ideału :) są puszyste, delikatne i lekkie, a czekoladowo serowe wnętrze w połączeniu ze słodką karmelową polewą i chrupiącymi pistacjami podbije serce każdego wielbiciela serników. Podane w formie uroczych babeczek pięknie się prezentują i doskonale się sprawdzą jako deser na zbliżające się walentynki ale też na różne inne okazje. Serdecznie polecam!!!
Lubisz efektowne serniki? Zobacz koniecznie przepis na kolorowy sernik zebra lub na sernik w karmelowej odsłonie
Z podanego przepisu wychodzi ok 20 serniczków
Składniki na spód:
- 100 g herbatników
- 50g rozpuszczonego masła (przestudzonego)
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
- 50 g rozpuszczonego masła (przestudzonego)
- 600 g twarogu (potrójnie mielony lub z wiaderka)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- kilka łyżek masy krówkowej (gotowej lub z TEGO przepisu)
- 1/4 szklanki grubo posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
- Formę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy grubymi papilotkami lub w przypadku foremek silikownowych smarujemy je olejem.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, na dnie umieszczamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą (oczywiście nie musicie tego robić ale dzięki temu serniczki będą bardziej puszyste)
- Spód: Herbatniki mielimy na proszek i dodajemy do nich przestudzone masło i kakao, mieszamy, powinna wyjść konsystencja mokrego piasku. Wysypujemy niewielką ilość na dno każdej foremki, tak żeby przykryć dno i dociskamy do dna (użyłam stopki kieliszka)
- Masa serowa: wszystkie składniki oprócz kakao wrzucamy do dużej miski i miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładka, jednolita masa, kilka łyżek odkładamy do osobnego naczynia i mieszamy z kakao
- Jasną masę wylewamy bezpośrednio na herbatnikowy spód, a na wierzch wykładamy kleks ciemnej masy
- Pieczenie: Babeczki umieszczamy w piekarniku na półce znajdującej się nad kąpielą wodną i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce
- Wykończenie: Masę krówkową lekko podgrzewamy, smarujemy nią wierzch serniczków, posypujemy rozdrobnionymi pistacjami
Mam słabość do serniczków 😉
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności)))
OdpowiedzUsuńFenomenalne :) Też kiedyś robiłam sernik w wersji mini babeczek. Pomysł jak najbardziej do mnie przemawia, a wykonanie - no po prostu genialne! Aż miło popatrzeć na takie piękności. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńCudnie i pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAleż to genialnie wygląda ! Aż ślinka cieknie :) Pychota, chętnie sięgnę po kilka takich serniczków :)
OdpowiedzUsuńAle cudo. Polewa krówkowa i już się w nich zakochałam :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, ideał :) Z pistacji w wypiekach rzadko korzystam, ale to pyszny dodatek i na pewno komponuje się świetnie z resztą :)
OdpowiedzUsuńO ludzie, ależ to musi byc dobre ! ��
OdpowiedzUsuńZdecydowanie deser idealny. Pycha :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku :) Na pewno upiekę jaki placek :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam sernika i twarogu już od dawna, jednak patrząc na Twoje serniczki od razu nabrałam na nie ochoty ;)
OdpowiedzUsuńale bajer <3
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i pewnie przesmaczne!
OdpowiedzUsuńIch wygląd, warstwy, polewa i orzeszki działają na zmysły! Czyli na walentynki na pewno się nadają :P
OdpowiedzUsuńJestem serowym wyjadaczem - muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńObłędne serniczki! Zamawiam jedną porcję! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńTe pistacje na wierzchu kuszą :)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa, bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń