środa, 7 września 2016

Cukiniowa wuzetka - ciasto palce lizać

Klasycznej wuzetki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, aż ślinka cieknie na samą myśl o delikatnym kakaowym biszkopcie, przełożonym powidłami i śmietankowym kremem, osobiście bardzo lubię to ciasto i czasami piekę. Ostatnio jednak, w ramach walki z nudą, postanowiłam "podkręcić" trochę tradycyjny przepis na wuzetkę i wprowadzić do niego warzywo, tak dobrze czytacie, warzywo ;) a ściślej, dodałam cukinię do ciasta i takie oto cudo mi wyszło!!! Osobiście jestem wielką zwolenniczką przemycania po cichu warzyw do deserów, więc i tym razem z premedytacją ukryłam cukinię w wypieku po czym gotowe ciasto poddałam degustacji. I powiem wam, że wyszło bardzo dobrze :) cukinii kompletnie nie czuć w cieście i nie widać !!! a ciasto na prawdę wygląda i smakuje jak wuzetka, no może jest odrobinkę "cięższe" niż klasyczny biszkopt ale to w niczym nie przeszkadza. Moi testerzy zajadali się nim na całego i nawet się nie zorientowali, że w środku jest cukinia ;) Polecam serdecznie!!!

Jeśli tak ja lubisz desery z warzywami to być może zainteresuje cię przepis na czekoladowe ciasto z buraka lub na jesienne ciasto dyniowe lub na Bezglutenowy tort marchewkowy

cukiniowa wuzetka




Wymiary mojej formy do pieczenia to  25 cm x 25 cm

Składniki na czekoladowe ciasto z cukinią:

Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru 

- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Składniki mokre:
- 4 roztrzepane jajka (widelcem lub mikserem)
- 1 szklanka soku jabłkowego (ja dałam 3/4 szklanki musu z jabłek)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
- 3 szklanki startej cukinii
- 1-2 tabliczki czekolady do polania
- 2 łyżki mleka
- kilka łyżek dżemu (ja użyłam truskawkowego)

Składniki na krem wuzetkowy:

- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
  • Ciasto: W pierwszej misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, sok jabłkowy i olej rzepakowy. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre a gdy już dobrze się wymieszają dodajemy cukinię startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut do uzyskania tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce, kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy dżemem
  • Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone a na końcu cukier puder. Sztywną masę wykładamy bezpośrednio na dolny blat posmarowany wcześniej dżemem i przykrywamy górnym blatem
  • Polewa czekoladowa: mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą, studzimy, polewamy górny blat, przyozdabiamy pozostałym kremem za pomocą rękawa cukierniczego

25 komentarzy:

  1. Mmm...pięknie wyglądają i pewnie są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie.
    Podoba mi się taka wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z cukinią, cudowne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowa. :) Poczęstuję się, pozwolisz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto cukiniowe i kocham w-zetki, więc jak dla mnie połączenie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ślinotok do pasa i chęć lizania monitora xd :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę jeść cukinię pod każdą postacią. Ciasto wygląda pięknie i smacznie. Prawdziwy rarytas; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo apetyczna wuzetka w nowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł świetny, a ciasta z cukinią smakują rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne wykorzystanie cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  11. czad! takiego jeszcze nigdy nie jadłam. zapisuję do wypróbowania. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie 21.30, a tu takie pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przesmacznie! Jeszcze ciasta z cukinii nie jadłam, a szkoda!
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  14. Od samego patrzenia aż chce się je zjeść

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie! Bardzo kusisz tym ciastem,ale niestety u mnie na diecie zdecydowanie odpada :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cukinia w takim cieście? Świetny pomysł! :-) Jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo :) Na pewno świetnie się spisała w takim ciachu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam koleżankę, która uwielbia wszystko co z cukinii, więc na pewno jej pokażę ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ślina cieknie jak widzę tę wuzetkę !!!Czy myślisz, że można zamiast mąki pszennej dodać inną? Ryżową, migdalową, może gryczaną lub kukurydzianą? Nie jadam pszenicy, ale już dawno nauczyłam się z powodzeniem piec( nawet torty bez glutenu) , ale takiej wuzetki jeszcze nie robiłam w innej wersji. W każdym razie wygląda bosko :)
    www.koloromania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu możesz użyć ulubionej mieszanki bezglutenowej lub wykorzystać mąki, których używasz na co dzień i zastąpić mąkę pszenną np. wymieszaną mąką ryżową i gryczaną z dodatkiem ziemniaczanej lub kukurydzianej

      Usuń

Translate