piątek, 1 lipca 2016

Tradycyjna sałatka jarzynowa - najlepszy przepis

Sałatka tradycyjna, kultowa i ponadczasowa, dawniej nie mogło się bez niej obyć żadne przyjęcie, dzisiaj wciąż doceniana i pomimo wielkiej ewolucji w sałatkowych przepisach, ta tradycyjna ciągle króluje na naszych stołach podawana przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych, spotkań ze znajomymi lub bez okazji, ot tak po prostu. Przepis bardzo prosty, ale samo wykonanie może przysporzyć małych trudności, warzywa nie mogą być rozgotowane ani za twarde, trzeba uważać z proporcjami bo dodanie zbyt dużej ilości któregoś składnika sprawi, że jego smak "pożre" naszą sałatkę, no i krojenie warzyw w drobną kostkę ... nużące zajęcie, ale przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji idzie to zrobić na prawdę szybko (do pomocy można też zatrudnić innych członków rodziny - w mojej rodzinie specjalistą od krojenia jest mój tata ;)), a właściwie to kostka wcale nie musi być aż taka drobna ;) A jeśli macie ochotę na bardziej regionalne smaki to polecam wam przepyszny śląski szałot czyli taką sałatkę jarzynową ze śledziem z TEGO przepisu
To tyle, polecam serdecznie :)
 





Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- połówka selera
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 puszka groszku (ja zapomniałam dodać)
- kilka łyżek majonezu
- trochę soli i pieprzu (doprawcie tak jak lubicie)
- kilka gałązek natki pietruszki (do ozdoby)

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości, następnie obieramy ze skórki
  • Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki, jabłko płuczemy, ogórki odsączamy
  • Wszystkie wyżej wymienione składniki kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce, dodajemy groszek (odsączony na sitku) i majonez, mieszamy
  • Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem i przyozdabiamy natką pietruszki
  • Odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc) żeby składniki trochę się "przegryzły"






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate