wtorek, 19 lipca 2016

Ciasto "malinowo-porzeczkowa frajda"

W ostatnich dniach pogoda nas raczej nie rozpieszczała, za oknem ponuro (bynajmniej za moim), bardziej jesień niż lato, dlatego mam dla was propozycję ciasta doskonałego :) ... na poprawienie sobie humoru :) a do tego bardzo bardzo letniego, z dużą ilością malin i porzeczek, na kruchym cieście, z bezą, galaretką i delikatnym kremem. Wypasione co??? Może trochę, ale smakuje bosko, maliny i krem mascarpone to po prostu idealne połączenie. Serdecznie polecam!!!




Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm

Składniki na ciasto:
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 6 żółtek jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki

- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę:
- 6 białek jaj
- 250 g cukru
- 100 g płatków migdałowych do posypania ciasta

 Składniki na galaretkę:
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin
- 100 g czerwonej porzeczki

Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm

Sposób przygotowania:
  • Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wykładamy do oddzielnej formy do pieczenia (wysmarowanej uprzednio masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia), ciasto będzie raczej dosyć płaskie ale nie przejmujcie się tym, tak ma być
[Bezę należy ubić bezpośrednio przed włożeniem blachy do piekarnika. Jeśli nie możecie upiec obydwu ciast w tym samym czasie bo np. dwie blachy nie zmieszczą się na raz do piekarnika, to ubijcie bezę z połowy składników i upieczcie jedno ciasto a potem ubijcie jeszcze raz z drugiej części składników i upieczcie drugie]
  • Beza: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie połowę pianki wykładamy na jedną cześć ciasta w blaszce, a drugą połowę na drugą część ciasta, obydwie posypujemy płatkami migdałowymi
  • Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C i obydwa ciasta pieczemy na opcji góra - dół przez 35 - 40 minut (jeśli płatki za szybko będą nabierać koloru to zmieńcie opcję pieczenia tylko na dół). 
  • Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, studzimy i odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć (ale nie dopuszczamy żeby całkowicie stężały), wrzucamy opłukane i odszypułkowane owoce, mieszamy
  • Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone a na końcu cukier puder
  • Przełożenie ciasta: Pierwszy blat ciasta kruchego z bezą - połowa kremu - galaretka z owocami- 2ga połowa kremu- 2gi blat ciasta kruchego z bezą







4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie )

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie frajdą byłoby zjedzenie kawałka takiego ciasta, super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, gdybym mogła to zjadłabym 5 kawałków na raz ;)

    OdpowiedzUsuń

Translate