wtorek, 14 marca 2017

Ciasto harataniec - czyli sernik z powidłami

Całkiem niedawno, podczas robienia porządków w domu natknęłam się na książkę kucharską, do której nie zaglądałam już ładnych parę lat, znalazłam kilka bardzo fajnych przepisów, m.in. na haratańca s. Anastazji. Upiekłam go kiedyś i bardzo wszystkim smakował, a potem jakoś zapomniałam o tym przepisie, a szkoda bo ciasto jest na prawdę pyszne, wręcz rozpływające się w ustach i stanowi ciekawe połączenie cudownie kruchego ciasta, masy serowej, słodkiej bezy i kwaśnego dżemu lub powideł (dla przełamania słodyczy). Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego zestawienia smaków to serdecznie polecam, tymbardziej że wkrótce święta wielkanocne i przepis na niebanalny wypiek z serem na pewno Wam się przyda. Serdecznie polecam!!! Przepis odrobinkę różni się od oryginału ;)

Jeśli tak jak ja lubicie przepisy s. Anastazji to serdecznie wam polecam również lekki serniczek z dżemem i prażonym kokosem oraz czterowarstwowiec z jabłkami

ciasta siostry anastazji




Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 2 żółtka jaj

- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:
- 1/2 kg zmielonego twarogu (można kupić gotowy w wiaderku)

- 1/2 kostki miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na piankę:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół opakowania kisielu (proszku)

 Dodatkowo:

-kilka łyżek powideł (ja użyłam kwaśnego domowego dżemu z mirabelek)

Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm


Sposób przygotowania:
  • Spód: Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy masło i siekamy najbardziej jak się da, następnie dodajemy jajko i żółtka. Kiedy składniki dobrze się połączą ciasto dzielimy na 3 części, do dwóch dodajemy po łyżce kakao i zagniatamy ciasto, do trzeciej nic nie dodajemy, po prostu zagniatamy ciasto, wszystkie trzy zawijamy w folię kuchenną i odkładamy do lodówki na 1 godzinę
  • Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, stopniowo dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania, a następnie ser i na samym końcu mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
  • Pianka: , Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i kisiel w proszku, 
  • Przełożenie i pieczenie: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. , na spód blaszki wykładamy ciasto jasne, następnie warstwę dżemu, na to starte na tarce ciasto ciemne, potem masę serową, piankę i 2gą część ciemnego ciasta potartą na tarce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 1 godzinę na funkcji góra-dół bez termoobiegu, jeśli wierzch za szybko się przypieka to pieczemy tylko na funkcji dół
  • Studzimy na kratce
haratniec



13 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda. :-) Serniki uwielbiam, powidła również :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne ♥ Nadaję się na cukierniczą wystawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik to jedyne ciasto, które lubię, więc chętnie spróbowałabym takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak bym mogła chętnie bym wpadała na kawałeczek takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z powidłami? Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale jako wielka fanka serników - już notuję przepis. Do przetestowania :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudnie wygląda! musi być baaardzo smaczny:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny sernik :) Ja też mam książkę siostry Anastazji, a tak dokładniej to książka pt. ,,103 ciasta siostry Anastazji". Bardzo ciekawe przepisy są tej książce. Wypróbowałem już 2 przepisy z tej książki. Ciasta wyszły rewelacyjne. Bardzo lubię też program siostry Anieli pt. ,,Anielska kuchnia''. Super program.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niczym słynne ciasto 3Bit bez pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piękne są te warstwy! Czujemy się nim kupione! :D

    OdpowiedzUsuń

Translate