czwartek, 22 grudnia 2016

Drożdzowa gwiazda betlejemska z domową nutellą

Dzisiaj będzie przepisik tak "na ostatnią" chwilę, tuż przed samymi świętami na ciasto drożdżowe w kształcie gwiazdy betlejemskiej przełożone domową nutellą. W sumie możecie dać inne nadzienie, takie jakie najbardziej lubicie np. makowe, serowe, budyniowe, czekoladowe, owocowe, każde będzie pasowało. Samo wykonanie ciasta nie jest trudne, chociaż końcowy etap - formowania gwiazdy wymaga odrobinę cierpliwości, ale warto bo efekt wynagradza wszystkie trudy, gwiazda jest na prawdę piękna i wspaniale prezentuje się na stole (nie tylko świątecznym). Serdecznie polecam!!!

Lubicie efektowne ciasta?? Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne ciasto z ptasim mleczkiem lub bajeczną kostkę cappuccino lub na wyborne ciasto z michałkami

przepisy na boże narodzenie



Wymiary na tortownicę o średnicy 26cm

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka

- 60g cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30g masła (roztopionego, przestudzonego)
- pół łyżeczki soli
- Składniki na rozczyn: 20g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant + 1/4 szklanki mleka + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki

Dodatkowo:

- kilka łyżek domowej nutelli z TEGO przepisu
- kilka łyżek mleka
- cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  • Robimy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy drożdże (połamane na niewielkie kawałeczki), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok 15 minut. Jeśli korzystacie z drożdży suchych instant pomijacie ten punkt :]
  • Wyrabiamy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, zaczyn z drożdży (lub drożdże instant), ciepłe (nie gorące) mleko, roztopione (przestudzone) masło, cukier, jajka, żółtko i pół łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką hak do czasu, aż zamieni się w miękką, jednolitą i sprężystą masę z której formujemy kulę
  • Gdy ciasto jest już gotowe, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe uwielbia "ciepełko", więc znajdźcie mu odpowiednie miejsce w domu, gdzie będzie sobie rosło przez około 60 minut
  •  Po tym czasie wyrabiamy je ponownie, tym razem krótko, po czym dzielimy je na 4 równe części, każdą rozwałkowywujemy na kształt koła o wymiarze blachy (u mnie 26 cm), 
  • Każde koło smarujemy nadzieniem i przykrywamy kolejnym kołem i znowu smarujemy aż do ostatniego
  • Na środku naszego ciasta stawiamy szklankę, po czym ostrym nożem dzielimy koło na ćwiartki a następnie na połówki i znowu na połówki aż nam powstaną 24 równe części, każdą przekręcamy po dwa razy tak jak na zdjęciu
  • Gotową gwiazdę znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, rozgrzewamy piekarnik
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C przez ok 45 minut




pyszne ciasto drożdżowe






3 komentarze:

  1. Jest przepiękna! Zawsze bardzo nam się podobał ten sposób zawijania w słoneczko ;)
    Zdrowych i wesołych Świąt :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam to w necie, ale nie odważyłam się upiec, bo wydawało mi się trudne. Ale chyba nie jest. Alez musiało pachnieć w domu!

    OdpowiedzUsuń

Translate