Ciasto rewelacja!!! Domowe, pachnące, cudowne, wspaniałe!!! Może niepozornie wygląda, może odrobinę się kruszy... ale powala na kolana smakiem i prostotą, zwłaszcza jeśli tak jak ja uwielbiacie owoce (możecie użyć dowolnych, nawet mrożonych). W mojej wersji słodka kruszonka wspaniale współgra ze smakiem dojrzałych malin i leśnych jagód, dopełnieniem jest czerwona porzeczka, która nadaje nieco kwaskowatości i charakteru!! całemu wypiekowi. Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa, myślę, że nawet osoby, które nie mają zbyt wiele wspólnego z piekarnikiem powinny sobie spokojnie poradzić, ja w każdym razie gorąco polecam!! Inspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ
Średnica mojego naczynia do zapiekania wynosi 26 cm
Składniki na kruszonkę:
- 1 kostka masła (200g)
- 280g mąki
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam brązowy)
- 1/3 szklanki kokosu
Dodatkowo:
- dowolne owoce letnie, mogą być mrożone (ja dałam malinę, jagodę i czerwoną porzeczkę)
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie płuczemy, usuwamy gałązki, szypułki, listki itp.
- W dużej misce umieszczamy masło, mąkę i cukier
- Masło siekamy nożem i mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie energicznie wyrabiamy kruszonkę (ale nie zagniatamy)
- Gdy składniki dobrze się połączą, połowę kruszonki przekładamy do wysmarowanej masłem formy, na to wykładamy owoce, a na to drugą połowę kruszonki wymieszanej z kokosem
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez 30-40 minut
Taki deser zawsze wyjdzie przeeepyszny <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam takie cudo. W lato obowiązek.
OdpowiedzUsuń