czwartek, 5 maja 2016

Tradycyjne polskie pierogi ruskie

Tego dania nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, bynajmniej w Polsce, w Rosji podobno nic nie wiedzą o naszych pierogach ruskich za to chętnie przyrządzają pierogi polskie (!?!??). Jak zwał tak zwał, danie bardzo proste i niesamowicie smaczne, najlepiej od razu zrobić podwójną ilość i zamrozić na później (jeden bałagan, kilka obiadów). Przepis na ciasto, który wam proponuję jest dosyć klasyczny podpatrzony tu i tam od mam, teściowych etc... ciasto wychodzi mięciutkie, natomiast farsz to już kwestia uznania, moim zdaniem im więcej cebulki tym smaczniejszy, wolę też gdy jest więcej ziemniaków niż sera ale można też zrobić w proporcji 1:1, jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki to dodajcie odrobinę maggi lub vegety, warto popróbować żeby znaleźć swój ulubiony smak. Polecam serdecznie!




Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- trochę ciepłej przegotowanej wody (tyle ile ciasto wchłonie, u mnie przynajmniej pół szklanki schodzi)

Składniki na farsz:
- 0,5 kg białego sera
-0,7 kg gotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- odrobina masła do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz, ewentualnie trochę vegety

Sposób przygotowania:
  • Robimy ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę (ewentualnie do dużej miski), formujemy z niej "kopczyk" (z mąki nie ze stolnicy), robimy na środku zagłębienie do którego wbijamy jajko, odrobinę solimy, wlewamy olej i siekamy wszystko razem nożem aż składniki trochę się wymieszają
  • Dodajemy po trochu przegotowaną wodę i wyrabiamy ciasto i tu zasada jest prosta jeśli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia tzn. że trzeba dać więcej wody, jeśli za bardzo się klei to dodajemy więcej mąki, efekt jaki chcemy uzyskać to miękkie, lekko kleiste, sprężyste i delikatne ciasto, które z łatwością rozwałkujemy na stolnicy, jeśli już wyrobiliście to zostawiamy je na chwilę żeby sobie odpoczęło
  • W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na odrobinie masła. W dużej misce mieszamy: ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki (ja zawsze gotuję w koszulkach), podsmażoną cebulę, biały ser, doprawiamy wedle upodobań
  • Lepimy pierogi: na stolnicy wałkujemy na stolnicy, lekko podsypując mąką aż osiągnie grubość mniej więcej 2 mm, za pomocą szklanki (albo specjalnej foremki) wycinamy kółka, na które nakładamy czubatą łyżkę nadzienia. Pierogi sklejamy wzdłuż krawędzi (jeśli za mało się kleją to brzegi można trochę zwilżyć wodą)
  •  W dużym garnku gotujemy wodę, solimy (ok 1 łyżka soli), wrzucamy po kilka sztuk pierogów na raz, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż pierogi wypłyną na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową, podajemy jeszcze ciepłe z podsmażoną cebulką albo okraszone boczkiem



1 komentarz:

Translate