piątek, 13 maja 2016

Proste szaszłyki drobiowe z brzoskwinią na grilla i nie tylko

Już prawie weekend uff uff, a ponieważ sezon grillowy coraz bardziej się rozkręca postanowiłam podesłać wam prościutki przepis na szaszłyki zrobione z aż ;) dwóch składników tj. z piersi kurczaka i z brzoskwiń. Oczywiście jeśli pogoda nie dopisze albo zwyczajnie nie będzie wam się chciało rozpalać grilla, danie to możecie przygotować na patelni grillowej albo w piekarniku z funkcją grilla i podać jako obiad z jakąś lekką sałatką. Z podanych ilości wychodzi dosyć spora porcja (eee chyba z 15 patyków nadziałam) ale są takie pyszne, że to właściwie żaden problem (zawsze możecie zrobić z połowy składników). Połączenie drobiu z owocami jest genialne jeśli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam jeśli próbowaliście to wiecie o czym mówię ;)




Składniki na szaszłyki:
- 80 dag filetów z piersi kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń (może być kilka szt. świeżych brzoskwiń)

 Składniki na marynatę:
- 1opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
  • W dużej misce mieszamy składniki na marynatę: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka i sok z cytryny
  • Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z marynatą, mieszamy, przykrywamy (np.folią aluminiową) i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę
  • Brzoskwinię odsączamy z zalewy na sitku i kroimy w dość dużą kostkę
  • Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemian kawałki brzoskwiń i kurczaka
  • Szaszłyki pieczemy na grillu lub na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla, obracając raz na jakiś czas aż się ładnie zarumienią i aż kurczak się podpiecze







    4 komentarze:

    Translate