sobota, 27 lutego 2016

Pyszny i zdrowy tort marchewkowy (bezglutenowy)

Ten torcik upiekłam na pierwsze urodziny mojego synka. Bardzo mi zależało żeby był nieco zdrowszy niż zwykłe torty ale jednocześnie słodki i smaczny bo na przyjęciu urodzinowym były jeszcze inne dzieci, które jak wiadomo lubią słodkie smaki :], a zresztą co to za przyjęcie z niedobrym tortem?!? Tort z założenia ma być królem balu i przebijać wszystkie inne ciasta i basta! Zrezygnowałam całkowicie z mąki pszennej a ilość cukru znacznie ograniczyłam, nie zrealizowałam też ambitnego planu upieczenia jeszcze jednego piętra tortu, ale i bez tego wyszło bardzo dobrze, jeśli wasze przyjęcie będzie kameralne możecie użyć mniejszej formy (21cm) i wtedy całkiem spokojnie przekroicie ciasto na 3 części. Marchewki trzeba dużo, "szklanka" oznacza, że po dociśnięciu jej łyżką albo ręką wciąż będzie pełna szklanka marchewki a nie np. pół (i podziękowania dla cioci Pati, że mi tą marchew starła bo to moje najnieulubieńsze zajęcie w kuchni, a jeszcze nie dorobiłam się stosownej maszynki). Tort był przepyszny, po przyjęciu nie został po nim nawet okruszek mimo, że były też inne ciasta, a dzieci podsumowały, że smakował"Jak tort" i zjadły wszystko co odczytuję jako komplement, jednym słowem POLECAM :)



Składniki na formę o śr. 24 cm
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki marchewki potartej na tarce o drobnych oczkach
- 100 g miąższu z dyni (ja użyłam mrożonego puree) - możecie pominąć
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g migdałów mielonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów nerkowca
- 50g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 120 ml oleju kokosowy (ja dałam rzepakowy)

Składniki na krem:
- 500 - 600 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- migdały w płatkach
- kolorowa posypka do dekoracji
- literki, kolorowe drażetki... etc. według uznania


Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe: Marchew płuczemy, obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z dynią i z 1 jajkiem. O osobnej misce mieszamy suche składniki czyli: obie mąki, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy orzechy i wiórki. W trzeciej misce pozostałe 2 jajka ubijamy na pianę, do której powoli wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy marchew wymieszaną z dynią i z jajkiem, miksujemy dalej aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy składniki sypkie i mieszamy wszystko razem dużą drewnianą łyżką. Pieczemy w okrągłej foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45-55 min. do "suchego patyczka", studzimy na kratce, kroimy na dwa równe blaty.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier puder a potem  mascarpone. Połowę masy rozsmarowujemy na dolnym blacie ciasta, przykrywamy górnym blatem, 2 gą połowę rozsmarowujemy na górze i po bokach. Ozdabiamy według uznania, ja dałam po bokach płatki migdałowe na na górze czekoladową posypkę i drażetki, z których próbowałam ułożyć kształt autka :)



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ciasta marchewkowe a tu wersja bez mąki pszennej, bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń

Translate