W gorące, upalne dni najbardziej lubię.... wodę i właściwie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba :] no chyba, że jakiegoś deseru ;) lekkiego, pysznego i koniecznie na zimno, z dużą ilością owoców, takiego jak np. torcik jagodowy poniżej. Przepis na to superciacho znalazłam TUTAJ, odrobinkę zmieniłam i jestem zachwycona efektem, ciasto jest lekkie, delikatne a jednocześnie bardzoooo jagodowe, powstało z połączenia okrągłych biszkoptów, jagodowej pianki, galaretki z owocami i kokosu, mówię wam, dosłownie smak lata :) deser ten możecie przygotować także zimą z mrożonych jagód. Polecam serdecznie!!!
A jakie są wasze ulubione desery letnie?
Polecam szczególnie pyszne ciasto stefania z jeżynami albo galaretkową smerfetkę
Moja tortownica ma średnicę 24 cm
Składniki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 3 łyżki cukru
- 0,5 kg jagód (świeżych lub mrożonych)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder (jakby ktoś chciał sobie dosłodzić)
- 3 opakowania galaretki jagodowej
- trochę jagód do przystrojenia
- trochę jagód do przystrojenia
- garść wiórek kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
- Okrągłą formę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy biszkopty
- Jagody i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru, studzimy, dodajemy sok z cytryny i miksujemy aż powstanie gęste puree
- Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, mieszamy
- Galaretkę i rozpuszczoną żelatynę zalewamy 250 ml wrzącej wody (ale nie gotujemy), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku, studzimy
- Serek mascarpone ucieramy mikserem, dodajemy gęste puree jagodowe, miksujemy, dodajemy zimne galaretki z żelatyną, znowu miksujemy
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do serka zmieszanego z masą jagodową, mieszamy drewnianą łyżką, ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem (jak ktoś lubi bardzo słodkie) ,po czym wykładamy na warstwę herbatników i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
- Dwie pozostałe galaretki jagodowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku (nie gotujemy), schładzamy w lodówce do czasu aż zacznie tężeć
- Jagody rozkładamy na górze naszego ciasta i zalewamy je tężejącymi galaretkami, jakiś czas później wierzch ciasta posypujemy kokosem
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z jagodami :) Mniam... :)
OdpowiedzUsuńBez pieczenia - to brzmi nieźle :)
OdpowiedzUsuńJuż ślinka sama cieknie, widok niesamowity, wypiek warty grzechu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wakacyjnie i zapraszam na candy.
Będzie mi miło jeśli weźmiesz udział w zabawie :)
Jagody <3 Mamy zamrożone i myślimy właśnie nad jakimś zacnym deserem :) Ciasto wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNo po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
Super efekt. Apetycznie!
Pozdrowionka serdeczne :)
na teraz jak znalazł
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie jagodowo :D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto z jagodami :) Pysznie wygląda, że z chęcią bym skosztował ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk