sobota, 15 lipca 2017

Kruche czeko ciasto z porzeczką i kokosową pianką

Czerwona porzeczka w tym roku bardzo obrodziła w rodzicowym ogródku, powiem więcej zostaliśmy wręcz zaporzeczkowani, więc od kilku dni bardzo intensywnie rozmyślałam co by tu wykombinować dobrego z tych owoców. Poza kompotami, sokami i konfiturami przyszedł mi do głowy pomysł na coś słodkiego, czekoladowego, z kokosem, z duuuużą ilością porzeczek... i tak narodził się pomysł na porzeczkowe kruche ciasto czekoladowe. Pomysł okazał się strzałem w 10-tkę, ciasto przepięknie pachnie i jest bardzo smaczne, cudnie kruchutkie nie za słodkie, nie za kwaśne i zniknęło z blachy dosłownie w 5 minut, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie :) Serdecznie polecam!!! 

Jeśli znacie jakieś dobre porzeczkowe przepisy to chętnie je przygarnę, w każdej ilości ;) rewanżuję się jeszcze jednym porzeczkowym ciachem z przepisu dostępnego TUTAJ

























 Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany

Kokosowo-budyniowa masa:
- 4 białka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 100 g wiórków kokosowych
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%

- 0,5 kg umytej i odszypułkowanej porzeczki
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Ciasto zagniatamy jak kruche: w dużej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier), dodajemy masło, siekamy najbardziej jak się da, dodajemy żółtka, śmietanę i ugniatamy, formujemy kulkę, którą dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do zamrażarki na ok 40 - 50 minut, a 2/3 zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciasto (to z lodówki), dziurkujemy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut, studzimy
  • Przygotowujemy masę kokosowo-budyniową: białka ubijamy na sztywno, po koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach, na koniec wsypujemy budyń wymieszany z mąką, śmietaną i kokosem i delikatnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą masę przekładamy na podpieczony i przestudzony spód, wyrównujemy, na to wykładamy porzeczki
  • Porzeczkę posypujemy ciastem z zamrażarki potartym na tarce o grubych oczkach
  • Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy przez 1 godzinę, posypujemy cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate