wtorek, 25 sierpnia 2015

Ciasto porzeczkowe - słodko-kwaśny smak lata

Kwaśne czerwone porzeczki? To jest to co tygrysy lubią najbardziej!!! Już jako dzieciak zajadałam się nimi prosto z krzaka (tak tak, nieumyte, nieparzone i rękami średnio czystymi ech przeżyłam, dziś by pewnie nie przeszło),obrabiałam te krzaki krzywiąc się przy tym na wszystkie strony. Pamiętam też, że rozgnieciona porzeczka świetnie usuwała ślady jagód z rąk i buzi (szczególnie gdy człowiek wracał z jagodobrania z pustym słoikiem, po co te słoiki? wszystko przecież zmieściło się w żołądku). 

A wracając do ciasta, na końcówkę lata proponuję wam takie oto trochę nietypowe połączenie (chociaż dla specjalistów od foodpairingu pewnie wcale nie byłoby nietypowe), porzeczkę można trochę lub trochę bardziej posłodzić, ciasto wyśmienicie smakuje zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi owocami.




Składniki:
Ciasto :
- 2,5 - 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kokosu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru

- 0,5 kg umytej i odszypułkowanej porzeczki

Sposób przygotowania:
  • Ciasto zagniatamy jak kruche: w dużej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), dodajemy masło, siekamy najbardziej jak się da, dodajemy jajka, śmietanę i ugniatamy
  • Kruszonkę też podobnie zagniatamy: w drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, kokos i cukier waniliowy, siekamy masło i mieszamy wszystko razem
  • Dobrze żeby jedno i drugie ciasto trafiło choć na chwilę do lodówki żeby sobie odpoczęło (u mnie leżakuje zwykle godzinę)
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciasto, na to wysypujemy wcześniej przygotowane porzeczki (można je trochę lub trochę bardziej dosłodzić)
  • Porzeczkę posypujemy kruszonką
  • Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy przez ok 30-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate