Faszerowana cukinia to dobre rozwiązanie gdy nie macie pomysłu na obiad w upalny dzień albo na wczesną kolacyjkę, a nawet na dobrą przekąskę. Moja wersja powstała w oparciu o zasadę: dała co miała w lodówce i wyszło dobrze! Nie masz w domu papryki? Do farszu wrzuć oliwki! Kochasz mięso i nie możesz bez niego żyć? Albo zostało Ci mielone z wczorajszego obiadu? Dodaj je do farszu (tylko wcześniej podsmaż trochę na patelni). Ja proponuję wersję bez mięsa za to z pysznym pieczarkowym nadzieniem. Sezon na cukinię w pełni więc warto wypróbować przepis właśnie teraz.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 papryka
- 1 cebula
- 40 dkg pieczarek
- 20 dkg startego sera żółtego w kostce lub parmezanu (do posypania)
- łyżka masła
- sól i pieprz
- 40 dkg pieczarek
- 20 dkg startego sera żółtego w kostce lub parmezanu (do posypania)
- łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinie bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (opcjonalne) i wydrążamy z nich środek (ja użyłam do tego najzwyklejszej łyżki obiadowej)
- Przygotowujemy farsz: Cebulę i pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę płuczemy i także kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę na maśle, potem wrzucamy pieczarki i chwilę dusimy, na końcu dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- Cukinię napełniamy farszem, posypujemy startym serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C ok 20 minut
Zapraszam serdecznie na konkurs http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
OdpowiedzUsuń