czwartek, 27 sierpnia 2015

Cukiniowa zapiekanka czyli czas na warzywa sezonowe

Faszerowana cukinia to dobre rozwiązanie gdy nie macie pomysłu na obiad w upalny dzień albo na wczesną kolacyjkę, a nawet na dobrą przekąskę. Moja wersja powstała w oparciu o zasadę: dała co miała w lodówce i wyszło dobrze! Nie masz w domu papryki? Do farszu wrzuć oliwki! Kochasz mięso i nie możesz bez niego żyć? Albo zostało Ci mielone z wczorajszego obiadu? Dodaj je do farszu (tylko wcześniej podsmaż trochę na patelni). Ja proponuję wersję bez mięsa za to z pysznym pieczarkowym nadzieniem.  Sezon na cukinię w pełni więc warto wypróbować przepis właśnie teraz.





Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 papryka
- 1 cebula
- 40 dkg pieczarek
- 20 dkg startego sera żółtego w kostce lub parmezanu (do posypania)
- łyżka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • Cukinie bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (opcjonalne) i wydrążamy z nich środek (ja użyłam do tego najzwyklejszej łyżki obiadowej)
  • Przygotowujemy farsz: Cebulę i pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę płuczemy i także kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę na maśle, potem wrzucamy pieczarki i chwilę dusimy, na końcu dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • Cukinię napełniamy farszem, posypujemy startym serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania
  • Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C ok 20 minut


1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie na konkurs http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń

Translate