Witajcie w Nowym Roku :) Nie wiem jak wy, ale ja po świętach muszę trochę odpocząć od jedzenia i oczyścić organizm, dlatego w styczniu zaproponuję wam kilka fit przepisów (także na słodkości), z których ucieszą się zarówno wasze żołądki jak i podniebienia :) bo przecież bardzo zdrowe jedzenie powinno być także bardzo smaczne. Zacznę od fit placków przygotowanych z mąki orkiszowej, szpinaku i kurkumy, pieczonych w piekarniku, bez tłuszczu. Takie placki mają same zalety, nie dość że doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno (a najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym) to jeszcze są bardzo bardzo zdrowe, w końcu szpinak ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed miażdżycą, wspomaga wzrok, kurkuma ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a orkisz wzmacnia i regeneruje narządy w naszym organizmie. Czego można chcieć więcej? Polecam serdecznie!!!
Szukasz inspiracji na lekkie dania? Może zainteresuje cię przepis na kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku albo na pysznego łososia w towarzystwie warzyw. A jeśli nie przepadasz za szpinakiem to może spodoba ci się przepis na rewelacyjne placki z cukinii
Składniki na placki dla 2 osób:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy i przekładamy do miski
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki i mieszamy
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą i odstawiamy na 5 minut
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ciasto nakładamy na blachę łyżką i formujemy duże owalne placki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru
- Placki najlepiej podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym
Jakie smakowite :-)
OdpowiedzUsuńWiekszość poświątecznych przepisów zaczyna się od podobnych słów xD
OdpowiedzUsuńPlacki zawsze dobre :)
Super, że pieczone i takie zielone :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno z niego skorzystam! Szpinak kiedyś znienawidzony, dziś króluje w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie- http://strefawyobrazni.blogspot.com
Ze szpinakiem nie mam dobrym wspomnień ale wyglądają bardzoo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego :) Przepis na wykorzystanie szpinaku genialny :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne :) Ostatnio mogłabym takie placuszki jeść bez przerwy, zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńTe koniecznie są do spróbowania, szpinak lubię, kurkumę też bardzo :)
Pozdrawiam :)
Bardzo lubię szpinak. Te placuszki muszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię szpinaku ani kurkumy :( Co nie zmienia faktu, że wyglądają pieknie :)
OdpowiedzUsuńomomomom uwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki wyglądają bardzo smacznie.Musz kiedyś zrobić , gdyż narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńTo co lubię! Szpinak!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wyglądają te placuszki zapiszę przepis
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają przepysznie! A i szpinak, i kurkumę bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńWpadnę na spróbowanie, jeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCoś idealnego dla mnie uwielbiam szpinak, już wiem co będzie serwowane u nas w piątek.
OdpowiedzUsuńFajne, wypróbuję przepis z jakąś bezglutenową mąką ;)
OdpowiedzUsuńW składzie widzę same pyszności!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest to mega aromatyczne danie! :)