czwartek, 5 stycznia 2017

Fit placki ze szpinakiem i kurkumą

Witajcie w Nowym Roku :) Nie wiem jak wy, ale ja po świętach muszę trochę odpocząć od jedzenia  i oczyścić organizm, dlatego w styczniu zaproponuję wam kilka fit przepisów (także na słodkości), z których ucieszą się zarówno wasze żołądki jak i podniebienia :) bo przecież bardzo zdrowe jedzenie powinno być także bardzo smaczne. Zacznę od fit placków przygotowanych z mąki orkiszowej, szpinaku i kurkumy, pieczonych w piekarniku, bez tłuszczu. Takie placki mają same zalety, nie dość że doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno (a najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym) to jeszcze są bardzo bardzo zdrowe, w końcu szpinak ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed miażdżycą, wspomaga wzrok, kurkuma ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a orkisz wzmacnia i regeneruje narządy w naszym organizmie. Czego można chcieć więcej? Polecam serdecznie!!!

Szukasz inspiracji na lekkie dania? Może zainteresuje cię przepis na kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku albo na pysznego łososia w towarzystwie warzyw.  A jeśli nie przepadasz za szpinakiem to może spodoba ci się przepis na rewelacyjne placki z cukinii
placki z piekarnika


Składniki na placki dla 2 osób:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Szpinak rozmrażamy i przekładamy do miski
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki i mieszamy
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą i odstawiamy na 5 minut
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciasto nakładamy na blachę łyżką i formujemy duże owalne placki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru
  • Placki najlepiej podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym
zdrowe placki

placki wegetariańskie

20 komentarzy:

  1. Wiekszość poświątecznych przepisów zaczyna się od podobnych słów xD
    Placki zawsze dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że pieczone i takie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, na pewno z niego skorzystam! Szpinak kiedyś znienawidzony, dziś króluje w mojej kuchni :)
    Pozdrawiam serdecznie- http://strefawyobrazni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze szpinakiem nie mam dobrym wspomnień ale wyglądają bardzoo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego :) Przepis na wykorzystanie szpinaku genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę pyszne :) Ostatnio mogłabym takie placuszki jeść bez przerwy, zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie :)
    Te koniecznie są do spróbowania, szpinak lubię, kurkumę też bardzo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię szpinak. Te placuszki muszą być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie lubię szpinaku ani kurkumy :( Co nie zmienia faktu, że wyglądają pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. omomomom uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje placuszki wyglądają bardzo smacznie.Musz kiedyś zrobić , gdyż narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie wyglądają te placuszki zapiszę przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Wyglądają przepysznie! A i szpinak, i kurkumę bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wpadnę na spróbowanie, jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś idealnego dla mnie uwielbiam szpinak, już wiem co będzie serwowane u nas w piątek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, wypróbuję przepis z jakąś bezglutenową mąką ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. W składzie widzę same pyszności!
    Na pewno jest to mega aromatyczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń

Translate