Te ciasteczka na pewno zachwycą każdego wielbiciela cytrynowych wypieków, ładnie wyglądają, są proste do wykonania, obłędnie pachną i cudownie cytrynowo smakują. Dodatek białego sera sprawia, że wypiek jest niezwykle delikatny, miękki w środku o dosyć zwartej konsystecji, co ma swój ogromny plus gdy w domu są dzieci, nie zaśmiecą całego mieszkania okruszkami ;) Zamiast lukrowej polewy i kolorowej posypki śmiało możecie na wierzch dać coś innego np. rozpuszczoną czekoladę i posiekane orzechy albo pozostawić bez niczego, ciasteczka same w sobie są bardzo smaczne chociaż mniej słodkie. Serdecznie polecam!!!
Na moim blogu możecie znaleźć więcej przepisów na pyszne ciasteczka np. na włoskie ciasteczka z białym winem, na śląskie ciasteczka migdałowe albo na ekspresowe ciasteczka owsiane
Składniki na ciasteczka cytrynowe:
- 2,5 szklanki mąki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g białego sera (zmielonego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- kolorowa posypka do dekoracji (niekoniecznie)
- 200 g białego sera (zmielonego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- kolorowa posypka do dekoracji (niekoniecznie)
Składniki na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru- 4 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- W dużej misce masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy biały ser
- Nie przerywając miksowania dodajemy jajko, połowę mąki, sodę, sól, skrobię, cukier waniliowy oraz skórkę i sok z cytryny, mieszamy
- Dodajemy 2gą połowę mąki i zagniatamy ciasto, które to zawijamy w folię i chowamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, dużą blachę wykładamy papierem
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, odrywamy od niego kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich kulki, które układamy na blaszce a następnie spłaszczamy dłonią
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st C na funkcji góra- dół przez 8-10 minut, ciasteczka mają się tylko lekko podpiec, jeśli za długo je przytrzymacie to stwardnieją
- Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy energicznie z wodą do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić w mikserze)
- Zanim lukier zastygnie ciasteczka ozdabiamy posypką
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności😉
OdpowiedzUsuńO tak, jak twarogowe to zdecydowanie coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo orzeźwiające i smakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMuszę niesamowicie pachnąć i smakować. Pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńZ serem??? och to na pewno pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
wygladaja przepysnie muse kiedys sprobowac :) pieke fotograwie wysmienicie smakowite :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń