Co roku w wakacje nawiedzam Lubelszczyznę i przez kilka/naście dni pobytu korzystam z wspaniałego czystego powietrza i dobrodziejstw wyhodowanych w tamtejszych eko ogródkach. W tym roku na pamiątkę przywiozłam sobie m.in. kilka dorodnych cukinii i przepis na ten absolutnie wspaniały i przepyszny pasztet z cukinii. Receptura jest prosta i zawiera dużo warzyw, więc stanowi zdrową alternatywę dla sklepowych, napakowanych konserwantami wędlin, taki pasztet możecie śmiało położyć na kanapkę lub zjeść bez pieczywa, w obydwu wariantach smakuje wspaniale. Dodam jeszcze, że moje dziecko, które ostatnio ciężko namówić do jedzenia warzyw, wcina ten pasztet i nie narzeka :) Tymbardziej serdecznie polecam!!!
Polecam też przepis na rewelacyjne placki z cukinii i ziemniaka lub na cukiniowe zapiekanki oraz na cukiniową wuzetkę
Polecam też przepis na rewelacyjne placki z cukinii i ziemniaka lub na cukiniowe zapiekanki oraz na cukiniową wuzetkę
Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x26cm:
- 3 szklanki cukinii potartej na dużych oczkach
- 3 cebule, bardzo drobno posiekane lub potarte
- 2 szklanki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- pół szklanki oleju
- 20 dkg żółtego sera potartego na dużych oczkach
- 4 jajka
- 2 marchewki potarte na dużych oczkach
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- pół szklanki oleju
- 20 dkg żółtego sera potartego na dużych oczkach
- 4 jajka
- 2 marchewki potarte na dużych oczkach
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę
- W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy, próbujemy czy dobrze doprawiliśmy, jeśli tak to dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy ubite białka, mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Wymieszane składniki przekładamy na blaszkę, pieczemy 1 godzinę w 180 st. C
Przepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj, chętnie bym spróbowała! Uwielbiam pasztet i uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńNa taki pasztet to ja się piszę :) Pysznie wygląda i n a pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały i pomysłowy.
OdpowiedzUsuńTrzeba przetestować przepis.
Nigdy się z takim pasztetem nie spotkałam.
Pozdrowionka! :)
Bardzo lubię takie smaki. I nawet robię często. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńOooo ciekawe, takie pasztetu też jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę wypróbować. Lubię konsystencje pasztetu. Poza tym trzeba teraz wykorzystać cukinie. W dodatku to warzywo jest dość niskokaloryczne!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera ?
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Matko jakie cudo! Pędzę jutro do sklepu po cukinię:-)
OdpowiedzUsuńjaki cudowny i wspaniały:D
OdpowiedzUsuńJaki ser żółty powinien być bo to raczej ma znaczenie a w przepisie nie jest napisane.
OdpowiedzUsuńSer żółty w kostce, ja użyłam goudy
UsuńBardzo lubię wegańskie jak i wegetariańskie pasztety :) Ten prezentuje się wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńale genialny pomysł
OdpowiedzUsuńlepiej zastapic bulke tarta orzechami.
OdpowiedzUsuń