Czy zdarza wam się czasem, że banany przeleżą na parapecie odrobinę za długo i przestają wyglądać apetycznie? u mnie taka sytuacja powtarza się raz na jakiś czas ;) ale jako zaciekła przeciwniczka marnowania jedzenia zawsze szukam sposobu, żeby je jakoś przetworzyć. Jeśli chodzi o dojrzałe banany to akurat nigdy nie mam problemu co z nimi zrobić, albo przerabiam je na napoje (np. na koktajl albo smoothie) albo robię z nich placki albo sałatki owocowe, ciasteczka, chlebki, ciasta a jak nie mam czasu to dorzucam je do owsianki lub jogurtu. Wróćmy jednak do ciast, napiekłam się ich już trochę, ale jakoś tak najczęściej wracam do przepisu, którym was dziś poczęstuję, na bardzo czekoladowe ciasto bananowe i moim zdaniem to jeden z najlepszych bananowych przepisów jaki do tej pory wypróbowałam (inspirację znalazłam TUTAJ). Wypiek cudownie czekoladowo smakuje a dodatek bakalii podbija jeszcze smak (możecie dodać wasze ulubione orzechy i rodzynki), sama receptura jest prosta i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kuchennych. Serdecznie polecam!!!
A jakie są wasze ulubione przepisy wykorzystujące przejrzałe banany?
A jakie są wasze ulubione przepisy wykorzystujące przejrzałe banany?
Składniki na ciasto bananowe:
- 2 duże dojrzałe banany- 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
- 1/4 szklanki masła (stopionego, niegorącego)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki posiekanych bakalii (dałam mieszankę orzechów i rodzynek)
Do dekoracji:
- pół tabliczki czekolady- 2-3 łyżki mleka
- czekoladowa posypka do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Banany rozdrabniamy widelcem lub blendujemy,
- W jednej misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj. ciepłe mleko, stopione masło oraz jajka
- Następnie mieszamy składniki mokre i suche, dodajemy zblendowane banany oraz bakalie, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
- Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok 50 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka, studzimy
- Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem, cały czas mieszając, studzimy, polewamy a następnie posypujemy ciasto posypką
Piekłam kiedyś podobne, pyszna ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj taki kawałeczek ciasta przydałby mi się teraz do kawusi ♥
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie! Moje ulubione ciasto z wykorzystaniem bananów to kopiec kreta :)
OdpowiedzUsuńhttps://dreamerworldfototravel.blogspot.com/
Uwielbiam ciasta bananowe☺
OdpowiedzUsuńi banan i czekolada, mniam:)
OdpowiedzUsuńO rany! To coś dla mnie! Zdecydowanie banany i czekolada!!!
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i ma bardzo ciekawą konsystencję. Na pewno wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Lubie ciasta z bananami :-)
OdpowiedzUsuńOjeej, wygląda bardzo czekoladowo, aż poczułam jego smak! :d Będę musiała sprawdzić w najbliższym czasie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńMmmm do takich słodkości to mam ogromną słabość <3
OdpowiedzUsuńBajeczne! Połączenie bananów i czekolady jest po prostu obłędne :) Jeju! Już się piszę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przetestować ten przepis :) Jak najszybciej!
Pozdrawiam :)
Same pyszotki u Ciebie na blogu. Mniam.
OdpowiedzUsuńmam ślinotok do pasa;D
OdpowiedzUsuńrównież nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się jakoś wykorzystać to, co nie zostało zjedzone na bieżąco :D bardzo ciekawy pomysł :) przepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńI to jest ten moment, w którym bardzo mocno przeklinam moje uczulenie na kakao...
OdpowiedzUsuńmniam! :) z dojrzałych bananów robię różne rzeczy - placki, ciasta, omlety <3 a nawet coś ala mleko czekoladowe (taki koktajl) ;)
OdpowiedzUsuńO nie! Jest 23, a tu takie pyszności! Zamykam oczy! ;p
OdpowiedzUsuńkilka razy próbowałam zrobić ciasto takie właśnie z dojrzałych bananów ale zawsze mi wyjedzą banany:)
OdpowiedzUsuńNa sam widok tego ciasta ślinka cieknie. Ciężkie, czekoladowe, wilgotne, przepyszne :D
OdpowiedzUsuńJadłabym, uwielbiam połączenie czekolady i bananów <3
OdpowiedzUsuńMy najbardziej lubimy własnie takie banany <3 Mrozimy je też w plasterkach i później są super przekąską na zimno zamiast słodyczy :) Ciasta z ich dodatkiem również należą do naszych ulubionych.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPodbiło moje serce!
OdpowiedzUsuń