Tak, tak, dobrze przeczytaliście ... to ciasto jest fasoli! TEGO uroczego warzywa i ręczę słowem, że jest nie tylko w pełni jadalne ale też bardzo bardzo pyszne. Oczywiście fasola jest kompletnie niewyczuwalna, a samo ciasto pachnie i smakuje jak delikatny kokosowy sernik. Dodatkowo duża ilość kokosu sprawia, że jest wilgotne a nawet nieco ciężkawe, trochę a'la brownie co jak dla mnie jest jego zaletą :) I najważniejsze! przepis nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc jest nieco zdrowszy niż tradycyjne wypieki i mogą z niego skorzystać osoby na diecie bezglutenowej. Nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem mojego ulubionego cukru brązowego ale wy możecie użyć dowolnego innego słodziwa, wtedy będzie jeszcze bardziej fit. Polecam serdecznie!!!
Bardzo lubię desery, które w składzie zawierają warzywa dlatego polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto z buraka, wypasione ciasto dyniowe, rogaliki marchwkowe oraz przepis na boski torcik marchewkowy i oryginalną wuzetkę cukiniową
A wy lubicie warzywne desery? Jakie są wasze ulubione?
Wymiary keksówki 25x12cm ( mniejsza też będzie ok)
Składniki na ciasto:
- 1 puszka białej fasoli (lub 220g ugotowanej fasoli, odsączonej z wody i przestudzonej)- 2 jajka
- 100 g twarogu
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady- 1 łyżka mleka
- trochę wiórków do posypania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Fasolę odsączamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na gładką masę, dodajemy twarożek, połowę wiórków, mąkę ziemniaczaną, sodę, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę
- Na końcu dodajemy resztę wiórków kokosowych i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok 45 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka, studzimy
- Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do niewielkiego garnuszka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy, smarujemy wierzch ciasta a na koniec posypujemy kokosem
W wersji kokosowej ciasta z fasoli jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDo niedawna nie wiedziałam, że można zrobić ciasto z fasoli, a ostatnio zrobiło się ono bardzo popularne :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńWprost przepadam za ciastem z kokosowymi nutami smakowymi! Wszelkie wariancje na jego kokosa jak najbardziej lubię! Przepis świetny.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! Miłego weekendu :)
No my bardzo lubimy takie ciasta warzywne, strączkowe i w ogóle niestandardowe ;) NA pewno przypadłoby nam do gustu ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Super przepis!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu! Pozdrawiam!:))
xxBAsia
Jeju, to naprawdę z fasoli? Normalnie czary jakieś :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące i zaskakujące połączenie składników na coś słodkiego do kawy, chętnie wypróbuję, macham weekendowo - Ala
OdpowiedzUsuńJej wygląda bardzo smakowicie! :) Dzięki za przepis na pewno skorzystam !
OdpowiedzUsuńwww.moda-eny.blogspot.com
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, z chęcią bym zrobiła i spróbowała, ale nie mam piekarnika :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńKocham kokos, ale jak na złość mam zabronione warzywa strączkowe więc muszę sobie przepis odpuścić :(
OdpowiedzUsuńZ białej fasoli ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba i z chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie jest to dość trudny przepis i wreszcie chciałabym spróbować upiec ciasto z warzyw.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie pysznie ! Uwielbiam takie warzywne desery i w ogóle takie pyszności. Świetnie! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na ciasto :) Nie jadłem nigdy, ale na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńU trafiłaś z tym ciastem w mój gust ❤Uwielbiam warzywne ciacha a ich konsystencja jest ciekawa i smaczna :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a ciasto wygląda cudownie i na pewno jest super smaczne :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że ciasta na bazie fasoli są coraz bardziej popularne. Bardzo lubię ciasto marchewkowe - jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, żeby zrobić ciasto z warzyw. A teraz? Uwielbiam marchewkowe, a fasolowym brownie zajadam się :)
OdpowiedzUsuńCzytają ten wpis przypomniałam sobie, że miałam zrobić brownie z czerwonej fasoli, bo mi fasola zalega na półkach, a nigdy nie robiłam takich cudów :D
OdpowiedzUsuńja kiedyś robiłam browni z fasoli czerwonej i było pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo podoba mi się to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPięknej majówki kochana:*
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL
To ciasto wygląda tak pysznie, że aż nie chce mi się wierzyć, że jest bez fasoli! Muszę wypróbować ten przepis i zastanawiam się, czy nie zrobię tego w najbliższy weekend!:D pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPS, miało być oczywiście, że jest z fasolą, a nie bez:D
OdpowiedzUsuńno proszę, bardzo ciekawe ciacho! wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zabieram do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPóki co, robiłam ciasto z czerwonej fasoli :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam ciasto kokosowe, teraz chyba czas na dodatek fasoli ^_^ Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) na coś takiego czekałam od dawna :) mam tylko pytanie odnośnie twarogu , czy to ma być taki zwykły ser jak na sernik ( tłusty, chudy ) czy homogenizowany ?? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłego, aczkolwiek sprawdzonego twarogu w kostce Imperial Biel-ser półtłusty z Bielska-Białej i nie mieliłam go wcześniej
UsuńWydaje się mega pyszne i łatwe do zrobienia :) Jak jest serniczek już jest dobrze! :)
OdpowiedzUsuńKurcze ani nie podejrzewałam, że takie cudne ciasto można zrobić z fasoli <3
OdpowiedzUsuń