W przedświątecznym zamieszaniu podrzucam wam na szybko przepis na babkę z bananami. Ciasto jest prościutkie do przygotowania, w sam raz dla osób początkujących, ekspresowo się je wykonuje (pieczenie trwa dłużej niż przygotowanie) i smakuje wspaniale, jest lekko chrupiące na wierzchu i wilgotne w środku. Taka babka to też idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów (mogą być nawet takie z brązową skórką). Ciasto możecie ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, w każdej wersji smakuje wspaniale, możecie ją postawić na wielkanocnym stole lub upiec z obojętnie jakiej okazji. Serdecznie polecam!!!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
Lukier do dekoracji:
- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżka ciepłej (nie gorącej) wody
Sposób przygotowania:
- Banany rozdrabniamy widelcem lub blendujemy,
- W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
- W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę, dodajemy po kolei po jednym jajku cały czas miksując, następnie dodajemy zawartość pierwszej miski i banany, dokładnie mieszamy
- Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej połowy dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy
- Do formy na babkę wykładamy najpierw ciasto jasne, potem ciemne, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok 45 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka, studzimy
- Dekoracja lukrem: do niewielkiego naczynia wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, mieszamy uzyskania wymaganej konsystencji, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli jest zbyt rzadki to trochę cukru pudru. Dekorujemy wedle uznania :)
Na święta idealna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto bananowe, więc ta babeczka też na pewno by mi smakowała :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGenialna! Dlaczego odkryłam przepis na nią tak późno? Już teraz wiem jak będzie wyglądało moje pieczenie babki! Koniecznie chcę wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
Pozdrawiam :)
Nie wyobrażam sobie świąt bez babki, Twoja wersja jest bardzo apetyczna, pięknie będzie wyglądać na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńbaba jak malowana
OdpowiedzUsuńTeż jestem wielbicielką ciast z bananami, chętnie spróbuje Twojego przepisu. Pozdrawiam świątecznie. Ala
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe słodkości
OdpowiedzUsuńA babki w szczególności
Twoja wygląda smakowicie
Lubię w babce dwa różne smaki. Taka babka bananowa jest super urozmaiceniem świąt.
OdpowiedzUsuńTaką babkę bananową to można jeść cały rok nie tylko na święta :D
OdpowiedzUsuńnie wpadłam na pomysł bananowej babki, a szkoda bo pewnie jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo wspaniała ta babka jest! A jeszcze bananowa... takiej jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń