Zupa norweska to jedna z najlepszych zup jakie do tej pory jadłam, jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale też bardzo szybka do przygotowania i prosta, gdyż nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Ot do bulionu wrzucamy trochę ziemniaków, śmietanki, koperku i głównego bohatera czyli łososia, efekt jest spektakularny, a zupa jest na prawdę wspaniała, nawet moje małe dziecko wsuwało aż mu się uszy trzęsły ;) Do dania możecie użyć świeżego lub wędzonego łososia, w każdej wersji smakuje doskonale i nie zapomnijcie o koperku, który nadaje zupie niepowtarzalnego smaku. Serdecznie polecam!!!
A wy? Lubicie zupy? Jeśli tak to jakie są wasze ulubione?
Oprócz zupy norweskiej wśród moich ulubieńców znajduje się także zupa krem z dyni oraz zupa ze świeżo zebranych grzybów leśnych
Składniki na bulion warzywny 1,5l:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- listek laurowy (2szt)
- ziele angielskie (4 ziarenka)
- biała część pora
- kilka ziemniaków (3-4 średnie sztuki)
-100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany (użyłam 30% )
- 1 łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz do przyprawienia
- kilka gałązek koperku
-100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany (użyłam 30% )
- 1 łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz do przyprawienia
- kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:
- Gotujemy bulion: Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody, wrzucamy obrane i opłukane warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez ok 30 - 45 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i jeszcze chwilkę gotujemy. Następnie wyjmujemy warzywa i przyprawy (zostawiłam jedną marchewkę i kawałek selera żeby zupa była bardziej warzywna).
- Pora płuczemy, i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę
- Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy pora, chwilę smażymy, dodajemy pokrojone ziemniaki, dusimy wszystko ok 10 minut
- Zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy do czasu aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie, następnie hartujemy śmietanę (do szklanki wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy) i wlewamy do zupy, połowę ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy na bok
- Miksujemy zupę na gładką masę, dodajemy łososia i odłożone ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno pokrojonym koperkiem
Taka zupkę to bym teraz bardzo chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej. Mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniową, grzybową, spróbuję i norweskiej. Świetnie zachęcasz! Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńale fajna zupa, muszę spróbować bo kocham łososia:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, idealna na takie zimne dni, jakie ostatnio mamy :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pysznie smakuje taka zupka. Lubię łososia :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam już tę zupę :) To moje smaki!! Koniecznie muszę ją zrobić.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę wspaniała propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają takie smaki z wędzonym łososiem.
Podane wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
Pozdrowionka serdeczne! :)
Apetycznie wygląda ta zupa norweska :) Zupy rybne są bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Koniecznie muszę spróbować! Kocham łososia i z miłą chęcią zjadłabym go w takiej formie :D
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka, na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńSmaczna, aromatyczna zupa:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń