Kocham to ciasto!!! za to jakie robi wrażenie gdy je podaję na stół, i zapewniam was że serwowałam je już setki razy i nigdy, przenigdy nie zmarnował się nawet jeden kawałeczek, to o czymś świadczy :-) Jak już opanujecie tajniki pieczenia biszkopta (w kubusiu wcale nie musi być wysoki) to potem już z górki, efekt murowany!!! Przepis na to ciasto sprzedała mi koleżanka Marta jako łatwy i uwielbiany przez dzieciaki deser i wiecie co?? Oprócz dziecięcej części mojej rodziny wśród grona wielbicieli są też dorosli, w tym mój mąż :-)
Biszkopt
mały :
- 1 szklana mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwy
Kubusia:
- Sok Kubuś 1l
- 2 duże budynie waniliowe (na 3/4l
lub na 1l)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l śmietany kremówki 30% (do
ubijania)
- 1 galaretka
- 2 paczki delicji
- 4 kostki czekolady (mleczna lub
gorzka)
Warto zaopatrzyć się w delicje, galaretkę i kubusia w tym samym smaku.
Sposób przygotowania:
Biszkopt
mały :
Białka oddzielić od żółtek i
ubić pianę "na sztywno", powoli dodawać cukier pod koniec ubijania.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce
(powinna się zrobić dość gęsta piana), wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie
dodać z przesianą przez sito mąkę. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut.
Warstwy Kubusia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz