Obiecałam, że pomęczę was trochę przepisami na ciasta z owocami sezonowymi? Obiecałam :) tak więc z czystym sumieniem wrzucam kolejny przepis na bardzo letni i bardzo owocowy wypiek, a mianowicie na ciasto z czereśniami. Jeśli lubicie owocowe smaki to na pewno się nie zawiedziecie, ciasto nie dość, że szybkie i proste do zrobienia to jeszcze puszyste, wilgotne i baaaardzo pyszne i co najważniejsze mocno czereśniowe (możecie dać nieco więcej czereśni niż w przepisie wtedy ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny). Jeszcze jedną zaletą tego wypieku jest to, że nie trzeba go trzymać w lodówce, więc z łatwością możecie je zabrać ze sobą w plener np. na piknik albo na wycieczkę. Serdecznie polecam!
Średnica mojej tortownicy wynosi 26 cm
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300 g czereśni (może być więcej)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- 300 g czereśni (może być więcej)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Czereśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki ze środka
- W jednej misce mieszamy składniki suche oprócz kakao, w drugiej misce mieszamy składniki mokre
- Łączymy składniki suche i mokre i dokładnie mieszamy, tak powstałe ciasto dzielimy na 2 części
- Jedną część wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast drugą dzielimy jeszcze na 2 części: do jednej wsypujemy kakao i mieszamy, natomiast do drugiej dodajemy czereśnie i także mieszamy
- Na pierwszą warstwę ciasta (tą w tortownicy) wykładamy warstwę brązową a na górę warstwę czereśniową
- Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 40-50 minut do uzyskania "suchego patyczka", następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Wygląda cudownie :) Z moimi ukochanymi czereśniami musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym zjadła kawałeczek. Super ciasto.
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę :)
Usuń