poniedziałek, 16 maja 2016

Lekki serniczek z dżemem i prażonym kokosem

Dzisiaj mam dla was przepis na cudowny, lekki i puszysty serniczek na biszkoptowym spodzie przykryty warstewką prażonego kokosu i dżemu. Co tu dużo pisać? Ciasto jest wyśmienite, rozpływa się w ustach, nie za słodkie, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda i co najważniejsze!! jest w miarę proste do wykonania, biszkopt można upiec dzień wcześniej, tak więc pozostaje tylko poczekać na galaretkę i wymiksować masę, łatwizna ;) Taki serniczek śmiało możecie postawić na komunijnym czy weselnym stole albo też poczęstować nim przyjaciółki podczas babskich pogaduszek :) Przepis wygrzebałam z książki s. Anastazji, nad jej ciastami rozczulałam się już TUTAJ i TUTAJ więc dzisiaj wam oszczędzę mojego wywodu ale polecam :) wszystkie trzy przepisy :)


 

Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki na masę serową:
- 1/2 kg zmielonego twarogu (można kupić gotowy w wiaderku)

- 3-4 łyżki cukru
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie śmietany śnieżki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1-2 łyżki cukru pudru

Składniki na warstwę kokosową:
-10 dag wiórków kokosowych
- 8 dag cukru kryształu
- 5 dag masła

 Dodatkowo:
- 1 mały słoiczek dżemu lub powideł (ja użyłam kwaśnego domowego dżemu z mirabelek)
- poncz do nasączenia biszkoptów (3/4 szklanki zaparzonej herbaty czarnej +1 łyżka soku z  cytryny + 1 kieliszek rumu lub wódki) - alkohol można pominąć

Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm

Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec wrzucamy mąki z proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 30-40 minut, do "suchego patyczka", studzimy,  kroimy na dwa blaty, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z herbaty, cytryny i alkoholu
  • Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja daję trochę mniej wody) i wkładamy do lodówki. W jednej misce ucieramy ser, cukier i połowę tężejącej galaretki. W drugiej misce ubijamy śmietanę ze śnieżką, następnie dodajemy cukier puder i pozostałą połowę tężejącej galaretki. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski i mieszamy. Powstałą masę wylewamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy górnym blatem, który to następnie smarujemy cieniutką warstwą dżemu
  • Warstwa kokosowa: Na patelnię wrzucamy cukier i masło i wiórki kokosowe, cały czas mieszamy aż lekko się podsmażą, studzimy i wykładamy na warstwę dżemu








8 komentarzy:

Translate