piątek, 22 kwietnia 2016

Czterowarstwowiec przekladany jabłkami - ciasto warte zachodu

Terem terem, idą zmiany, strona przyodziewa zupełnie nową szatę graficzną (mam nadzieję że wam się spodoba), w sumie nic wielkiego ale liczę, że będzie ładniej, czytelniej i bardziej funkcjonalnie. Prace potrwają jeszcze trochę, gdyż wszystko robię sama (zaznajamiam się dopiero z programem graficznym :/!?) ale postaram się żeby to nie przeszkadzało w normalnym funkcjonowaniu bloga.

Tyle w kwestiach organizacyjnych, przejdźmy do ciasta, które wygrzebałam gdzieś w przepisach siostry Anastazji. Przyznaję, że uwielbiam przepisy tej siostrzyczki, nie tylko, że zawsze wychodzą ale zawsze wychodzą świetne, doskonale zgrane z moimi kubkami smakowymi :) hehe. Czterowarstwowiec nie jest tutaj wyjątkiem, połączenie ciasta makowego, kokosowego, czekoladowego i orzechowego z masą jabłkową  smakuje wyśmienicie. Ciasto jest stabilne, nie wymaga trzymania w lodówce i dobrze znosi transport do innego miejsca ;). No dobra, może i jest trochę pracochłonne, ale warto! a jeśli dobrze zorganizujecie sobie pracę przy wypiekaniu spodów (ja piekłam po dwa na raz w piekarniku), a jabłka przygotujecie sobie wcześniej (tylko galaretkę należy dodać bezpośrednio przed przełożeniem) to idzie w miarę sprawnie. Polecam :)


Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 23 cm
Składniki na spód orzechowy I:
- 10 dag miękkiego masła lub margaryny
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
Składniki na spód makowy II:
tak jak na spód I tyle, że zamiast orzechów włoskich dajemy 2 płaskie łyżki maku (sypkiego)
Składniki na spód koksowy III:
tak jak na spód I tyle, że zamiast orzechów włoskich dajemy 10 dag wiórek kokosowych
Składniki na spód kakaowy IV:
tak jak na spód I tyle, że zamiast orzechów włoskich dajemy 1 łyżkę kakao
Składniki na masę z jabłek:
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru (pominęłam, moje jabłka były bardzo słodkie same w sobie)
- 1 galaretka agrestowa
 Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- kolorowa posypka (opcjonalnie)
- kilka łyżek mleka


Sposób przygotowania:
  • Spód orzechowy I: Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem na jednolitą masę, następnie po kolei dodajemy żółtka (cały czas miksując). Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy do naszej masy orzechowej.
  • Spód makowy II: Postępujemy dokładnie tak samo jak przy spodzie I tyle, że zamiast orzechów wsypujemy mak.
  • Spód kokosowy III: Postępujemy dokładnie tak samo jak przy spodzie I tyle, że zamiast orzechów wsypujemy kokos.
  • Spód kakaowy IV: Postępujemy dokładnie tak samo jak przy spodzie I tyle, że zamiast orzechów wsypujemy kakao.
  • Pieczemy: każdy spód osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok 30 minut
  • Masa z jabłek: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, zalewamy odrobiną wody i dusimy aż się rozpadną (mieszamy co jakiś czas żeby się nie przypaliły), pod koniec gotowania wrzucamy galaretkę, mieszamy, masę dzielimy na 3 części, spody przekładamy jeszcze ciepłą masą
  • Polewa:  Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i polewamy nią wierzch ciasta. Górę posypujemy posypką.
  • Przełożenie: Spód orzechowy I - 1/3 masy z jabłek - spód makowy II - 1/3 masy z jabłek - spód kokosowy III - 1/3 masy z jabłek - spód kakaowy IV - polewa - posypka



7 komentarzy:

Translate