środa, 23 września 2015

Bardzo brzoskwiniowe ciasto warstwowe

Dzisiaj zapodam wam bardzo fajny przepis na przepyszne ciasto z owocami, które jednocześnie będzie lekkie ale nie suche?! Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, które od czasu do czasu czytuję, w oryginale zamiast brzoskwiń były śliwki (oryginał znajdziecie o TUTAJ  ). Piekłam wersję ze śliwką i wyszła super, ale po ostatniej wizycie u rodziców kiedy to zostałam uszczęśliwiona wielkim pojemnikiem brzoskwiń postanowiłam spróbować z brzoskwinią i wyszło jeszcze lepsze :-) Jedyna wada ciasta jest taka, że bardzo szybko znika z talerza !!!




Składniki na blachę  30 cm x 23 cm:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół, bez pestek
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Białka powoli ubijamy dodając szczyptę soli
  • Żółtka ucieramy z cukrem, a gdy masa wygląda już jak masa to dodajemy po trochu olej i gorącą wodę na przemian
  • Tak powstałą masę żółtkową mieszamy z ubitym wcześniej białkiem
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta (ja wylałam trochę więcej niż pół) i na to kładziemy brzoskwinie "skórkami do dołu"
  • Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C 
  • W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy
  • Na podpieczony brzoskwiniowy spód wylewamy pozostałe ciasto, teraz już w wersji czekoladowej. Ciasto nie musi być super równo wyłożone, wskazany jest artystyczny nieład, u mnie był bardzo artystyczny bo nierówno podzieliłam masę :-)
  • Na samą górę wykładamy znowu brzoskwińki i pieczemy 30 minut w temp. 180 st. C
  • Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Translate