czwartek, 14 września 2017

Bezglutenowe ciasto z gruszką - przepyszne

Nie ma to jak dobre ciasto z gruszkami, a jeśli do tego jest jeszcze pełne składników odżywczych, bezglutenowe i przepyszne to już w ogóle raj :) Ostatnio staram się ograniczać gluten w moich przepisach, zwłaszcza ten pochodzący z pszenicy, która jest obecnie tak mocno modyfikowana na etapie uprawy, że jej spożycie może być groźne dla zdrowia, a już na pewno szkodzi osobom, które nie tolerują glutenu, dodam jeszcze że liczba takich osób stale rośnie. Pomijając względy zdrowotne, lubię wypieki bezglutenowe ze względu na ich zapach i smak, odrobina mąki kokosowej, migdałowej czy orzechowej potrafi sprawić, że ciasto przechodzi w zupełnie inny wymiar, cudnie pachnie (bez sztucznych aromatów) i fantastycznie smakuje. Polecam wam zabawę w wypieki z różnymi rodzajami mąki, nawet jeśli możecie spożywać gluten, bo warto, sama receptura nie jest jakoś bardziej skomplikowana niż tradycyjne przepisy, trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje, ciasto wychodzi tak pyszne, że na pewno nie pożałujecie :)))

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo bezglutenowych inspiracji np. przepis na fantastyczną bezglutenową szarlotkę, cudowne bezglutenowe bułeczki lub na pyszne ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami
 
bezglutenowe ciasto z gruszkami

Składniki na keksówkę o wymiarach 12x26 cm

Składniki na ciasto:
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g mąki migdałowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki octu jabłkowego

Dodatkowo:
- 3  gruszki
- trochę cukru pudru do posypania ciasta

Sposób przygotowania:
  • Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, dwie sztuki kroimy na połówki, i wydrążamy środki, natomiast pozostałą jedną sztukę kroimy w kostkę (oczywiście bez gniazda nasiennego)
  • Ciasto: Do dużej miski przesiewamy składniki suche czyli obie mąki, cynamon, sodę, dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre tj. olej kokosowy, jajka, mleko oraz imbir i mieszamy. Łączymy zawartość obydwu misek, mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy ocet jabłkowy oraz gruszkę pokrojoną w kostkę i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy
  • Połówki gruszek nacinamy wzdłuż i układamy na cieście
  • Ciasto pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, studzimy, posypujemy cukrem pudrem 

proste ciasto z gruszkami

bezglutenowe ciasto z gruszką

31 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie wspaniałe!
    Uwielbiam gruszki.
    To ciasto musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła takie ciacho! Zwłaszcza, że ostatnio mam ogromną ochotę na gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie! Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek! Mega ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie, porywam kawałek na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z gruszką chyba jak dotąd nie robiłam, Twoje wygląda bardzo smakowicie, a do tego bardzo podoba mi się jego skład ;)

    OdpowiedzUsuń

  7. Omomom... mogłam na noc nie wchodzić, teraz będzie mi się taka pyszność śnić po nocach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te gruszki zatopione w cieście wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda przepysznie i do tego jakie zdrowe :D!!! W weekend skosztujemy :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja dziś piekę tartę z gruszkami, mam nadzieję, ze będzie nam smakować...
    Takie bezglutenowe też na pewno jest super smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się to, że dbasz o to, by składniki były zdrowe.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super! Szkoda, że nasza gruszka w Tym roku nie obrodziła :/

    OdpowiedzUsuń
  13. jak tu pysznie, a ja taka głodna, przed obiadem jestem :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Udało mi się już przygotować ten deser i przy okazji zachwycić rodzinkę. Serdeczne dziękuję, pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiem, że istnieją maki bezglutenowe ale jak dotąd jeszcze ich nie próbowałam. Jako że dokucza mi reumatyzm, z glutenu musiałam zrezygnowac i jedynym ciastem, na jakie sobie pozwalam jest sernik bez spodu. Gruszki uwielbiam, domyślam się, że to ciasto musi być pyszne i chyba jutro wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  17. wow, jak to pięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń

Translate