Nie ma to jak dobre ciasto z gruszkami, a jeśli do tego jest jeszcze pełne składników odżywczych, bezglutenowe i przepyszne to już w ogóle raj :) Ostatnio staram się ograniczać gluten w moich przepisach, zwłaszcza ten pochodzący z pszenicy, która jest obecnie tak mocno modyfikowana na etapie uprawy, że jej spożycie może być groźne dla zdrowia, a już na pewno szkodzi osobom, które nie tolerują glutenu, dodam jeszcze że liczba takich osób stale rośnie. Pomijając względy zdrowotne, lubię wypieki bezglutenowe ze względu na ich zapach i smak, odrobina mąki kokosowej, migdałowej czy orzechowej potrafi sprawić, że ciasto przechodzi w zupełnie inny wymiar, cudnie pachnie (bez sztucznych aromatów) i fantastycznie smakuje. Polecam wam zabawę w wypieki z różnymi rodzajami mąki, nawet jeśli możecie spożywać gluten, bo warto, sama receptura nie jest jakoś bardziej skomplikowana niż tradycyjne przepisy, trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje, ciasto wychodzi tak pyszne, że na pewno nie pożałujecie :)))
Na moim blogu znajdziecie mnóstwo bezglutenowych inspiracji np. przepis na fantastyczną bezglutenową szarlotkę, cudowne bezglutenowe bułeczki lub na pyszne ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami
Składniki na keksówkę o wymiarach 12x26 cm
Składniki na ciasto:
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g mąki migdałowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
Dodatkowo:
- 3 gruszki
- trochę cukru pudru do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, dwie sztuki kroimy na połówki, i wydrążamy środki, natomiast pozostałą jedną sztukę kroimy w kostkę (oczywiście bez gniazda nasiennego)
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy składniki suche czyli obie mąki, cynamon, sodę, dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre tj. olej kokosowy, jajka, mleko oraz imbir i mieszamy. Łączymy zawartość obydwu misek, mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy ocet jabłkowy oraz gruszkę pokrojoną w kostkę i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy
- Połówki gruszek nacinamy wzdłuż i układamy na cieście
- Ciasto pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, studzimy, posypujemy cukrem pudrem
Wygląda pysznie, proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńJesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńOjej, jakie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki.
To ciasto musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
Pozdrawiam :)
ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie ciacho! Zwłaszcza, że ostatnio mam ogromną ochotę na gruszki :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie! Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek! Mega ciasto <3
OdpowiedzUsuńWygląda bosko ♥
OdpowiedzUsuńAle pyszności ;)
OdpowiedzUsuńsmakowitości
OdpowiedzUsuńCo za piękne ciasto! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, porywam kawałek na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne☺
OdpowiedzUsuńCiasta z gruszką chyba jak dotąd nie robiłam, Twoje wygląda bardzo smakowicie, a do tego bardzo podoba mi się jego skład ;)
OdpowiedzUsuńzapachniało jesienią:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńOmomom... mogłam na noc nie wchodzić, teraz będzie mi się taka pyszność śnić po nocach ;)
Te gruszki zatopione w cieście wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie i do tego jakie zdrowe :D!!! W weekend skosztujemy :)!!!
OdpowiedzUsuńA ja dziś piekę tartę z gruszkami, mam nadzieję, ze będzie nam smakować...
OdpowiedzUsuńTakie bezglutenowe też na pewno jest super smaczne:)
jak z cukierni;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to, że dbasz o to, by składniki były zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Wygląda super! Szkoda, że nasza gruszka w Tym roku nie obrodziła :/
OdpowiedzUsuńjak tu pysznie, a ja taka głodna, przed obiadem jestem :(
OdpowiedzUsuńUdało mi się już przygotować ten deser i przy okazji zachwycić rodzinkę. Serdeczne dziękuję, pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Wiem, że istnieją maki bezglutenowe ale jak dotąd jeszcze ich nie próbowałam. Jako że dokucza mi reumatyzm, z glutenu musiałam zrezygnowac i jedynym ciastem, na jakie sobie pozwalam jest sernik bez spodu. Gruszki uwielbiam, domyślam się, że to ciasto musi być pyszne i chyba jutro wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwow, jak to pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń