sobota, 9 września 2017

Chleb ziarnisty (bez mąki, bez drożdży, bez glutenu)

Ostatnio gdzieś wyczytałam, że jesteśmy narodem prawdziwych chlebożerców, a statystyczny Polak zjada rocznie ok 70 kg pieczywa i super, pod warunkiem że sięgamy po dobre pieczywo, bogate w błonnik, witaminy, sole mineralne i kwas foliowy, nie z mrożonki i nie z marketu. Oczywiście najlepszy jest tradycyjny chleb żytni na zakwasie, ale nie każdy może takie pieczywo jeść, dlatego dzisiaj podaję przepis na nieco inny chlebek, również bardzo zdrowy, z dużą ilością błonnika, składający się praktycznie z samych ziaren i jajek, idealny dla osób uczulonych na zakwas, drożdże, a także będących na różnych dietach (w tym bezglutenowej). Chlebek robi się bardzo szybko, nie wymaga wyrastania, ot mieszacie wszystkie składniki w jednej misce i przekładacie do formy, możecie zmieszać wasze ulubione ziarna i suszone owoce, na pewno wyjdzie pyszny, serdecznie polecam!!!

Na moim blogu znajdziecie więcej bezglutenowych przepisów, m.in. na przepyszne bułeczki oraz na fantastyczną bezglutenową szarlotkę




Składniki (na foremkę keksówkę o wymiarach 21x12cm):

- 100 g płatków migdałów
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 70 g nasion dyni
- 30g amarantusa ekspandowanego
- 50 g nasion sezamu
- 1 łyżka soli (płaska)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody


Sposób przygotowania:
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
  • Do dużej miski wrzucamy wszystkie ziarenka, jajka, wodę, migdały i sól i bardzo dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy ok 50 minut w 180 st C
  • Chlebek można przechowywać kilka dni w lodówce



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) rzadko robię i sama nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny!
    Jeśli mam być szczera to nawet teraz bym Ci podkradła kromeczkę.
    Coś mi się wydaje, że smakuje obłędnie!
    Uwielbiam pieczywo ziarniste.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega pysznie :) Podkradłabym kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś go w kółko piekłam, a potem zapomniałam o nim:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki chlebek jest pyszny również jedzony solo ^^

    OdpowiedzUsuń

Translate