Pisałam już, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw? Jadam ją przez cały rok ale teraz, kiedy stoły na straganach uginają się od naszych krajowych egzemplarzy - jest najsmaczniejsza i najtańsza dlatego wrzucam ją do wielu potraw :) np. do pasztetu z cukinii, zapiekanki z cukinii, placków z cukinii, lub na słodko do cukiniowej wuzetki. Jednak jednym z moich ulubionych dań jest cytrynowa zupa krem z cukinii, podawana z groszkiem ptysiowym lub z grzankami oraz posypana ulubionymi ziarenkami np. czarnuszką, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni lub płatkami migdałowymi, w każdej wersji smakuje wspaniale, dlatego zachęcam was do wypróbowania przepisu :) serdecznie polecam!!
Składniki na bulion warzywny 1l:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- listek laurowy (1szt)
- ziele angielskie (2 ziarenka)
Składniki na zupę:
- 1 kg cukinii
- kilka ziemniaków (ok 200g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany (użyłam 30% )
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- skórka otarta z połowy cytryny (na drobnych oczkach)
- sól, pieprz do przyprawienia
-pół łyżeczki ziaren czarnuszki (do ozdoby)
- groszek ptysiowy lub grzanki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany (użyłam 30% )
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- skórka otarta z połowy cytryny (na drobnych oczkach)
- sól, pieprz do przyprawienia
-pół łyżeczki ziaren czarnuszki (do ozdoby)
- groszek ptysiowy lub grzanki
Sposób przygotowania:
- Gotujemy bulion: Do garnka wlewamy 1,3 l zimnej wody, gotujemy do wrzenia, wrzucamy obrane i opłukane warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez ok 30 - 45 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i jeszcze chwilkę gotujemy. Następnie wyjmujemy warzywa i przyprawy (zostawiłam jedną marchewkę i kawałek selera żeby zupa była bardziej warzywna).
- Cukinię płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy pestki ze środka, kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy ze skóry i płuczemy i też kroimy w kostkę
- Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy pokrojone ziemniaki, chwilę smażymy, dodajemy cukinię, kurkumę, paprykę i skórkę otartą z połowy cytryny, dusimy wszystko ok 10 minut
- Zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy do czasu aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę 30% (możecie też użyć śmietany 12% lub 18% ale musicie ją najpierw zahartować tj. wymieszać w szklance śmietanę i kilka łyżek gorącego bulionu i wlać do zupy)
- Ugotowaną zupę, lekko studzimy, miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
- Bezpośrednio przed podaniem zupę posypujemy czarnuszką i groszkiem ptysiowym
Uwielbiam cukinię, więc ta zupa tez z pewnością by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńKolor przepiękny i bardzo ciekawa jestem jak smakuje :) Przywiozłam jedną cukinie z wakacji i chyba w tygodniu zrobię zupkę :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jej nigdy w takiej postaci, może spróbuję ;).
OdpowiedzUsuńcoś dla mojej mamy
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam zupy z cukinii, jestem jej bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńzupy z cukinii bardzo lubię, chętnie spróbuję te wersji ;)
OdpowiedzUsuńkurcze ,u znajomych jest pelno cukinii dyń i kabaczków, muszę to jakoś spozytkować
OdpowiedzUsuńAleż ona pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszną zupkę.
To musi świetnie smakować.
Pozdrawiam niedzielnie :)
O jej! Chyba sprawdzę taką wersję!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJa praktycznie w ogóle nie jadam cukinii i w sumie nie wiem, dlaczego, tak jakoś wyszło. Muszę to zmienić. ;)
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdawiam
Super, zdrowa i smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńO matko, nie jadłam takiego połączenia, a czuję, że byśmy stworzyli razem coś pięknego :D
OdpowiedzUsuńPytałaś u mnie na blogu o skład jogurtu Skyr z Biedronki. Proszę oto skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). :)
Wygląda obłędnie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam,ale wygląda ciekawie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z cukinii, wygląda ładnie i ma piekny kolor:)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna, finezyjna i z pewnością przepyszna zupka <3 Z przyjemnością skosztowałabym takiej finezji smaku :))
OdpowiedzUsuńtakiej cytrynowej jeszcze nie jadłam - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej zupie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! Bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńKolor ma wręcz przepiękny! :) Na pewno jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, a ten pomysł z cytryną jest świetny.
OdpowiedzUsuńObłędna zupa. Rezygnuję z grzanek i śmietany, resztę biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuń