sobota, 27 maja 2017

Ciasto orzechowe prince polo

Moja dzisiejsza propozycja na pewno zadowoli każdego wielbiciela popularnych wafelków Prince Polo oraz wszystkie osoby, które lubią ciasta orzechowe, bo czego jak czego, ale orzechów to wam w tym wypieku nie zabraknie. Przepis jest w miarę prosty, jednak przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę (jak to zwykle bywa w przypadku przekładańców), ale efekt końcowy jest tego warty, ciasto jest przepyszne i na pewno nie powstydzicie się poczęstować nim gości nawet przy najbardziej uroczystych okazjach, powiem więcej, rozchodzi się w okamgnieniu ;) Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego puszystą masą budyniową oraz bezą kokosowo-orzechowo-prince polową, po złożeniu ciasto wychodzi dosyć wysokie i wygląda na prawdę zachęcająco. Serdecznie polecam!! Inspirację znalazłam TUTAJ

Szukasz więcej pomysłów na pyszne przekładańce? Na moim blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji np. na apetycznego haratańca, ciasto czekoladowo-pomarańczowe lub na rewelacyjną kostkę cappuccino

wysokie ciasto orzechowe




Składniki na biszkopt:
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 6 jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na bezę orzechową:
- 7 białek
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g orzechów włoskich siekanych
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 duże opakowania prince polo orzechowych
Składniki na masę budyniową:
-3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- pół opakowania czekolady mlecznej (może być także gorzka)
- 2 duże opakowania prince polo orzechowych
Składniki na polewę czekoladową (najlepszą jaką do tej pory zrobiłam, super przepis):
- 3 łyżki masła

- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka  
Dodatkowo:
- trochę kokosu do przystrojenia
- pół szkl. orzechów włoskich do przystrojenia (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
  • Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym herbaty, cytryny i alkoholu
  • Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, do sztywnej bezy dodajemy orzechy, kokos i rozkruszone prince polo (stopniowo i delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak żeby piana nie opadła. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który przekładamy bezę, wyrównujemy, pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 180 st. , studzimy
  • Masa budyniowa: Żółtka, cukier, mąki i jedną szklankę mleka, umieszczamy w średniej wielkości naczyniu, mieszamy wszystko razem dokładnie żeby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy aż do zagotowania, wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką) do czasu aż budyń zgęstnieje, następnie zdejmujemy go z gazu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli (po jednej łyżce) dodajemy chłodny budyń nie przerywając miksowania, na końcu wrzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i pokruszone prince polo, delikatnie mieszamy
  • Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym gazie do czasu aż całkowicie się rozpuszczą i nieco zgęstnieją, studzimy
  • Przełożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy bezą, wykładamy pozostałą część masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy czekoladą, dekorujemy kokosem i orzechami włoskimi
prince polo

najlepsze ciasto orzechowe

12 komentarzy:

  1. Nawet nie wiesz jak bardzo podoba mi się to ciasto! Świetne! :)
    Lubię domowe wypieki z orzechami i taki pyszny kawałek to musi być ekstra smak.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto chociaż robię nieco inaczej to Twoje wygląda obłędnie i bardzo chętnie bym skosztowała :) Mega pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Zaszalałaś! Ciasto wygląda fantastycznie a patrząc w składniki musiało smakować obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy kiedykolwiek jadłam to ciasto.. być moze na weselu lub komuni ale nie pamietam. Twoje wyglada.... obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie i tak też musi smakować :) Przypomina mi ciasta, które piecze moja ciocia - majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudnie wygląda, z chęcią zjadłabym teraz wielki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto :) Bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem orzechów :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne ciacho, niemal czuje jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam, jutro będziemy próbować :)

    OdpowiedzUsuń

Translate