czwartek, 27 kwietnia 2017

Kokosowe ciasto z fasoli (bezglutenowe)

Tak, tak, dobrze przeczytaliście ... to ciasto jest fasoli! TEGO uroczego warzywa i ręczę słowem, że jest nie tylko w pełni jadalne ale też bardzo bardzo pyszne. Oczywiście fasola jest kompletnie niewyczuwalna, a samo ciasto pachnie i smakuje jak delikatny kokosowy sernik. Dodatkowo duża ilość kokosu sprawia, że jest wilgotne a nawet nieco ciężkawe, trochę a'la brownie co jak dla mnie jest jego zaletą :) I  najważniejsze! przepis nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc jest nieco zdrowszy niż tradycyjne wypieki i mogą z niego skorzystać osoby na diecie bezglutenowej. Nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem mojego ulubionego cukru brązowego ale wy możecie użyć dowolnego innego słodziwa, wtedy będzie jeszcze bardziej fit. Polecam serdecznie!!!

Bardzo lubię desery, które w składzie zawierają warzywa dlatego polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto z buraka, wypasione ciasto dyniowe, rogaliki marchwkowe  oraz przepis na boski torcik marchewkowy i oryginalną wuzetkę cukiniową

A wy lubicie warzywne desery? Jakie są wasze ulubione?

kokosowe ciasto fasolowe

























   
Wymiary keksówki 25x12cm ( mniejsza też będzie ok)

Składniki na ciasto:

- 1 puszka białej fasoli (lub 220g ugotowanej fasoli, odsączonej z wody i przestudzonej)
- 2 jajka
- 100 g twarogu
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

Polewa:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mleka
- trochę wiórków do posypania

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Fasolę odsączamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na gładką masę, dodajemy twarożek, połowę wiórków, mąkę ziemniaczaną, sodę, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę
  • Na końcu dodajemy resztę wiórków kokosowych i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką
  • Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok 45 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka, studzimy
  • Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do niewielkiego garnuszka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy, smarujemy wierzch ciasta a na koniec posypujemy kokosem

sernik bezglutenowy

ciasto z białej fasoli




34 komentarze:

  1. W wersji kokosowej ciasta z fasoli jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do niedawna nie wiedziałam, że można zrobić ciasto z fasoli, a ostatnio zrobiło się ono bardzo popularne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost przepadam za ciastem z kokosowymi nutami smakowymi! Wszelkie wariancje na jego kokosa jak najbardziej lubię! Przepis świetny.
    Pozdrowionka cieplutkie! Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No my bardzo lubimy takie ciasta warzywne, strączkowe i w ogóle niestandardowe ;) NA pewno przypadłoby nam do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda! Super przepis!
    Miłego weekendu! Pozdrawiam!:))

    xxBAsia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju, to naprawdę z fasoli? Normalnie czary jakieś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujące i zaskakujące połączenie składników na coś słodkiego do kawy, chętnie wypróbuję, macham weekendowo - Ala

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej wygląda bardzo smakowicie! :) Dzięki za przepis na pewno skorzystam !
    www.moda-eny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, z chęcią bym zrobiła i spróbowała, ale nie mam piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham kokos, ale jak na złość mam zabronione warzywa strączkowe więc muszę sobie przepis odpuścić :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Z białej fasoli ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba i z chęcią wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że nie jest to dość trudny przepis i wreszcie chciałabym spróbować upiec ciasto z warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie pysznie ! Uwielbiam takie warzywne desery i w ogóle takie pyszności. Świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjny pomysł na ciasto :) Nie jadłem nigdy, ale na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U trafiłaś z tym ciastem w mój gust ❤Uwielbiam warzywne ciacha a ich konsystencja jest ciekawa i smaczna :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, a ciasto wygląda cudownie i na pewno jest super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę, że ciasta na bazie fasoli są coraz bardziej popularne. Bardzo lubię ciasto marchewkowe - jest przepyszne.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, żeby zrobić ciasto z warzyw. A teraz? Uwielbiam marchewkowe, a fasolowym brownie zajadam się :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czytają ten wpis przypomniałam sobie, że miałam zrobić brownie z czerwonej fasoli, bo mi fasola zalega na półkach, a nigdy nie robiłam takich cudów :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ja kiedyś robiłam browni z fasoli czerwonej i było pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, bardzo podoba mi się to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknej majówki kochana:*

    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  23. To ciasto wygląda tak pysznie, że aż nie chce mi się wierzyć, że jest bez fasoli! Muszę wypróbować ten przepis i zastanawiam się, czy nie zrobię tego w najbliższy weekend!:D pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. PS, miało być oczywiście, że jest z fasolą, a nie bez:D

    OdpowiedzUsuń
  25. no proszę, bardzo ciekawe ciacho! wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny przepis, zabieram do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Póki co, robiłam ciasto z czerwonej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ostatnio robiłam ciasto kokosowe, teraz chyba czas na dodatek fasoli ^_^ Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajny przepis :) na coś takiego czekałam od dawna :) mam tylko pytanie odnośnie twarogu , czy to ma być taki zwykły ser jak na sernik ( tłusty, chudy ) czy homogenizowany ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłego, aczkolwiek sprawdzonego twarogu w kostce Imperial Biel-ser półtłusty z Bielska-Białej i nie mieliłam go wcześniej

      Usuń
  30. Wydaje się mega pyszne i łatwe do zrobienia :) Jak jest serniczek już jest dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kurcze ani nie podejrzewałam, że takie cudne ciasto można zrobić z fasoli <3

    OdpowiedzUsuń

Translate