czwartek, 16 lutego 2017

Mini pączki i oponki serowe - przepis 2 w 1 (ekspresowo)

W tym roku karnawał mamy wyjątkowo długi - potrwa aż do 1go marca, co oznacza, że jeśli ktoś jeszcze się nie wybawił to zostało mu niewiele czasu :] tak tak to już za tydzień wypada tzw. tłusty czwartek lub jak ktoś woli "dzień pączka", który to rozpocznie ostatni tydzień karnawału. Tłusty czwartek to taki fajny dzień, w którym można się oddać pączkowemu szaleństwu bez reszty i zjeść więcej tłustych przysmaków niż zwykle. Przepis na fantastyczne pączki wraz ze szczegółową instrukcją ich wykonania znajdziecie TUTAJ natomiast dzisiaj mam dla was inną propozycję, również idealnie pasującą na nadchodzące dni a mianowicie na mini pączki serowe i/lub oponki, jak kto woli. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków, te serowe nie zawierają drożdży, więc nie muszą wyrastać i przygotujecie je na prawdę szybko. Za pomocą szklanki i kieliszka wykroicie od razu obydwa kształty i wrzucicie na rozgrzany tłuszcz, pieką się dosłownie chwilę, są tak proste do przygotowania, że praktycznie nie ma opcji żeby nie wyszły a smakują wspaniale. Polecam serdecznie!!!!

mini pączki i oponki






Składniki na 10 szt.:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka sody
- 350 g twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego lub z wiaderka)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- 1 - 1,5l oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki jakieś 2-3 h wcześniej żeby nabrały temp. pokojowej
  • Wyrabiamy ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę i sodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, ocet, jajko, żółtko i twaróg, zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i elastyczne oraz odchodzić od ręki
  • Wykrawamy oponki i mini pączki: Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok 0,5 cm, szklanką wycinamy kółka a w środku każdego z nich za pomocą kieliszka wycinamy małe kółeczka
  • Smażymy: Naczynie napełniamy olejem w takiej ilości żeby nasze pączki nie stykały się z dnem i wstawiamy na gaz na ok 5 minut przed smażeniem. Wycięte oponki i mini pączki delikatnie przekładamy do oleju, tak żeby miały swobodę ruchu i smażymy ok 1,5 - 2,5 minut z każdej strony. Gdy już nabiorą koloru pączka :) wyjmujemy (ostrożnie!!!) na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Obróbka końcowa: jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem :)
mini pączusie



6 komentarzy:

  1. Nie kuś! No nie kuś! :) ... i tak wczoraj dziabnęłam faworka, bo już nie mogłam się oprzeć dosłownie. A pączki i oponki są rewelacyjne. Zwłaszcza takie domowe. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Panią serdecznie!

    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodanie komentarza pod postem :)

    Kiedyś jadłem takie serowe oponki :) Są wyśmienite w smaku. Bardzo lubię jeszcze donuty i pączki ze serem :)

    Serdecznie pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama dawniej takie smażyła ;) i czasem faktycznie robiła takie dwa w jednym :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O takie to bym teraz z chęcią zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie serowe są pyszne! Bo tradycyjnych pączków to jakoś nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Translate