czwartek, 15 grudnia 2016

Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami

Co myślicie o postawieniu na świątecznym stole ciasta marchewkowego? Takiego wypasionego, z orzechami i rodzynkami, przełożonego powidłami śliwkowymi, bardzo aromatycznego i o lekko korzennym smaku? Ja jestem jak najbardziej na tak i uważam, że taki wypiek śmiało może stanąć na stole tuż obok tradycyjnego sernika, makowca a nawet służyć jako ciekawa alternatywa dla piernika jeśli z jakiś powodów nie będziecie go wypiekać. Marchewkowiec z poniższego przepisu jest bardzo smaczny, miękki, wysoki i zachowuje świeżość nawet przez kilka dni, częstując nim rodzinę i znajomych przemycacie trochę warzyw (marchewki) do deseru, co stanowi nieocenioną korzyść zwłaszcza w święta kiedy jjemy ich zdecydowanie mniej. Serdecznie polecam!!!

A może bardziej spodoba wam się przepis na super torcik marchewkowy albo na wesołe świątczne ciasteczka?

marchewkowiec





Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 x 23 cm

Składniki na ciasto marchewkowe:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (użyłam brązowego)

- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o średnich oczkach
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek

Składniki na polewę:

- 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- kilka łyżek mleka

Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- kolorowa posypka
- połówki orzechów włoskich


Sposób przygotowania:
  • Ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i sól
  • W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem do czasu uzyskania puszystej masy
  • Łączymy ze sobą zawartość pierwszej i drugiej miski i powoli dodajemy olej, cały czas mieszając
  • Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką
  • Tak powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez ok 60 minut w temp. 180 st. C do uzyskania tzw. "suchego patyczka"
  • Ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górnym
  • Polewa czekoladowa: mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą, studzimy, polewamy górny blat, przyozdabiamy posypką i połówkami orzechów włoskich
ciasto z marchewką

19 komentarzy:

  1. Ja tam ciasto marchewkowe lubię zawsze, więc i na świątecznym stole może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to wspaniała propozycja, uwielbiam ciasto marchewkowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, coś dla mnie. Nie dość, że uwielbiam machewkowce to jeszcze z powidłami! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, z powidłami jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dłuższego czas przymierzam się do ciasta marchewkowego. Teraz to już na pewno zrobię, bo to wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiuam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłabym :D Zresztą kiedyś jadłam ciasto marchewkowe i było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja kuzynka robi podobne ale jeszcze z masą:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ciasto marchewkowe to koniecznie cynamon a jak ciasto cynamonowe to zawsze z powidłami <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam! Mj syn uwielbia ciasto marchewkowe, a ja tak średnio. Tylko nigdy nie dodawałam powideł. Muszę wypróbować koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń

Translate