wtorek, 22 marca 2016

Jak samodzielnie zrobić foremkę w kształcie pisanki

Dzisiaj mam dla was krótki poradnik, w którym pokażę krok po kroku jak szybko zrobić foremkę do pieczenia mazurka albo innego ciasta w kształcie pisanki a w następnym poście (który ukaże się już wkrótce) zaprezentuję wam jak zrobić bardzo dobrego mazurka w tej foremce. Oczywiście możecie sobie zrobić foremkę w dowolnie wybranym kształcie (serduszko, trójkąt), ogranicza was tylko wyobraźnia i zdolności manualne i cierpliwość haha zwłaszcza jeśli wymyślicie sobie trójwymiarowego baranka - taką formę sugeruję jednak zakupić bo wyprawa do sklepu zapewne zabierze wam mniej czasu niż wyfoliowanie baranka, wiadomo, że foremkę w kształcie pisanki (serduszka czy czego tam sobie chcecie) też dostaniecie w sklepie ale .... no właśnie, gdzie to potem wszystko przechowywać ?!? tymbardziej, że z takiej foremki skorzystacie kilka razy w życiu (o ile aż tyle!) no i rozmiar formy jest z góry narzucony a załóżmy, że wasza pisanka ma być większa niż standard albo mniejsza bo kto to potem wszystko zje?!? Czyli... właśnie wspólnie ustaliliśmy, że pisankę warto zrobić samodzielnie w domu najlepiej z moją instrukcją :)

Co będzie potrzebne:
- folia aluminiowa (najlepiej dobrej jakości, w miarę wytrzymała)
- kartka papieru
- coś do pisania (ołówek, długopis, mazak, cokolwiek)
- nożyczki
- trochę cierpliwości (ewentualnie kieliszek dobrego wina, kieliszek, nie cała butelka!)

Sposób przygotowania:
  • kartkę papieru składamy na pół (wzdłuż) i rysujemy połówkę jajka, nie musi być idealna ale mniej więcej powinna przypominać jajo
  •  wycinamy narysowany przez nas kształt i rozkładamy kartkę papieru, teraz możemy trochę skorygować to co nam wyszło
  • za pomocą "czegoś do pisania" odrysowujemy kształt jajka na folii aluminiowej

  • wycinamy kształt jajka z dość dużym marginesem (u mnie to ok 1-2 cm, im więcej tym lepiej), jak widzicie nie musi być super równo bo margines i tak będziecie zaginać
  •  margines zaginamy "do góry" wzdłuż krawędzi jajka, konstrukcja powinna być stabilna, jeśli któryś bok wyszedł wam za krótki albo zbyt wiotki użyjcie kolejnych pasków folii aby go umocnić
  •  i tyle, foremka gotowa, wystarczy teraz wypełnić ją ciastem

1 komentarz:

Translate