sobota, 21 listopada 2015

Ciasto Bounty - z kokosem w roli głównej

Ciasto Bounty może i nazywa się jak popularny batonik, ale wygląda i smakuje tysiąc razy lepiej (ciasto nie batonik) a do tego nie zawiera konserwantów, emulgatorów i innego badziewia, które pozwala batonikowi latami leżakować na sklepowych półkach. Jeśli macie opanowane pieczenie biszkopta to właściwie już połowa roboty za wami, no dobra trzeba jeszcze trochę "powisieć" nad kokosem zanim mleczko wyparuje (jakieś 20 minut), ale to na zasadzie, że gotujecie na małym gazie i mieszacie co chwilę, w międzyczasie możecie sobie robić coś innego w kuchni, nie spuszczając kokosu z oczu, ofkurs :-) Ja dałam trochę mniej kokosu niż jest podane w przepisie, bo w sklepie mieli same małe paczki i tak jakoś wyszło ;-) ale jeśli dacie tyle ile trzeba, to będzie mieć nieco wyższą warstwę kokosową, krótszy czas gotowania i pewnie będzie smakowało jeszcze lepiej. Polecam, dobre ciasto na nadchodzący weekend. 

Składniki na biszkopt na blaszkę 25 x 30 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-  2 łyżki kakao

Składniki na masę kokosową:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 20 dag masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na polewę czekoladową:
-1  tabliczka mlecznej czekolady

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- czekoladowa posypka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta:
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, w trakcie (pod koniec) ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dodajemy żółtka
  • Do masy powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao (cały czas miksujemy na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy drewnianą łyżką)
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Blaszkęę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę
  • Pieczemy ok 25 - 30 min w 180 st C. do uzyskania "suchego patyczka"
  • Upieczone ciasto studzimy i nasączamy herbatą z aromatem waniliowym

 Sposób przygotowania masy kokosowej:
  • Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy kokos i gotujemy aż masa zgęstnieje (około 20 minut) raz na jakiś czas mieszając
  • Do gorącej masy dodajemy masło i energicznie mieszamy do czasu aż się rozpuści
  • Masę studzimy, wykładamy na nasączony biszkopt
 Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
  • Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku albo na parze i polewamy nią ciasto
  • Górę posypujemy posypką lub potartą czekoladą



1 komentarz:

Translate