środa, 19 kwietnia 2017

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Często się tak zdarza, że przed świętami kupujemy zbyt dużo spożywki (żeby nam przypadkiem niczego w święta nie zabrakło) przez co po świętach zostajemy z górą jedzenia w lodówce, z którą nie wiadomo co potem zrobić. Jestem zagorzałą przeciwniczką wyrzucania jedzenia i robię co tylko mogę żeby nic się nie zmarnowało.  Chleb, mięso a nawet niektóre ciasta zamrażam, natomiast jajka na twardo, których w trakcie Wielkanocy nigdy nie brakuje przerabiam na pastę lub na kotlety, takie jak w poniższym przepisie. Dodatek kaszy jaglanej w takich kotletach jajecznych sprawia, że danie jest bardziej treściwe i zdrowsze i śmiało może stanowić danie obiadowe podane np. z sosem i ulubioną sałatką. Odpowiednio doprawione kotlety smakują na prawdę dobrze i myślę, że nawet dzieciaki się skuszą na taki obiadek, warto spróbować. Serdecznie polecam!!!

Jeśli szukacie przepisów na bezmięsne kotlety to polecam też wersję z ryżem i tuńczykiem oraz z kaszą jaglaną i szpinakiem

kotlety jajeczne


Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki słonecznika łuskanego (rozdrobniłam co trochę)
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- trochę bułki tartej (do obtoczenia)
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
  • Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem, wrzucamy do garnka i gotujemy w 1 szklance wody przez 10-15 minut (może trochę dłużej dopóki nie wchłonie całej wody), podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy, studzimy
  • Jajka przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy
  • Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
  • Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, rozdrobnionej jajko, cebulę, słonecznik i pietruszkę, następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, na końcu wbijamy surowe jajko, mieszamy
  • Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na odrobinie oleju
  • Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowo-jogurtowym lub czosnkowym

kotleciki jajeczne

kotlety z kaszy jaglanej i jajek

8 komentarzy:

  1. Idealne bezmięsne kotlety! Musze wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Świetny pomysł :) Na takie kotlety to ja mam ochotę. Bardzo apetyczne. Uwielbiam takie smaki. Muszę zrobić niebawem, bo zwykłe kotleciki też są wspaniałe, ale dla urozmaicenia skusiłabym się także na nieco inny przepis.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kotleciki :) Bardzo je lubię, szczególnie kotlety z jajek. One często pojawiają się w stołówkach szkolnych.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie! Na pewno są przepyszne i zasmakują nawet mięsożercom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię robić i jeść takie potrawy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie pomysły, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Translate