czwartek, 29 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe z pomarańczową pianką i galaretką

Witajcie po świętach. Tak sobie właśnie patrzę na kalendarz i widzę, że w najbliższym czasie będzie trochę okazji do świętowania, najpierw sylwester, potem Nowy Rok, karnawał, walentynki, dzień kobiet w międzyczasie jakieś urodziny wypadną ... i na pewno przyda wam się przepis na jakiś dobry, sprawdzony wypiek, którego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, który wspaniale smakuje i ładnie prezentuje się na stole. I takie jest właśnie moje dzisiejsze ciasto, powstałe z połączenia czekoladowych blatów z delikatną pianką o smaku pomarańczowym (lub dowolnym innym) i z warstewką galaretki. Żeby nie było nudno powrzucałam jeszcze gdzieniegdzie okrągłe biszkopty przełożone dżemem, które fajnie dopełniają całości i dodają elementu zaskoczenia, gdyż ukazują się dopiero po przekrojeniu ciasta. Wypiek na pewno zasmakuje zarówno małym jak i dużym fanom piankowców i galaretkowców, serdecznie polecam !!!!

Apropo piankowców, może spodoba wam się też przepis na rewelacyjnego kubusia albo na genialną kostkę cappuccino, polecam bo warto! 

maszkety




Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 x 23 cm

Składniki na ciasto czekoladowe:

Składniki suche:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)

- 250 g masła
- 4 duże łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka

- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na pomarańczową piankę:

- 600 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Dodatkowo:

- 32 sztuki okrągłych biszkoptów
- dżem lub konfitura w ulubionym smaku (ja dałam domowy dżem z mirabelek) 
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej (na wierzch ciasta)

Sposób przygotowania:
  • Ciasto: Masło, kakao, cukier i mleko wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu aż do zagotowania, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do przestudzonej masy kakaowej dodajemy po kolei żółtka, cały czas mieszając (lub miksując) do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy kakaowej mieszając do połączenia się składników. Tak powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut w temp. 180 st. C do uzyskania tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce, kroimy na dwa blaty
  • Krem: Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej niż w przepisie ilości gorącej wody (ja zużyłam 700 ml wody na 2 galaretki), studzimy, wstawiamy do lodówki do czasu aż zaczną tężeć. Okrągłe biszkopty smarujemy dżemem i sklejamy ze sobą po dwa. Kiedy galaretki zaczną tężeć  wyciągamy z lodówki śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno, dodajemy tężejące galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Z masy odkładamy 4-5 łyżek, resztę dzielimy na dwie części, jedną wykładamy bezpośrednio na dolny blat ciasta czekoladowego, na to kładziemy biszkopty posmarowane dżemem i smarujemy 2gą połową masy, przykrywamy górnym blatem i smarujemy cienką odłożoną masą (4-5 łyżek)
  • Galaretka:Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (700 ml wody na 2 opakowania galaretki), studzimy i wstawiamy do lodówki do czasu aż zaczną tężeć, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc

ciasto z galaretką


ciasto czekoladowe z pomarańczową pianką i galaretką


27 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo kusząco, uwielbiam ciasta z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm jak wymyślna wztka :)
    Na pewno było bajecznie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda :) Na imprezy idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciasto:) I ten kolorek na górze ekstra

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne :) Idealnie nadawałoby się na Sylwestra jako słodki element na stole. Lubię ciasta z galaretką. Pięknie się prezentują i smakują świetnie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam właśnie takie ciasta :) lekkie, wilgotne i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na imprezę, musze zjesć coś słodn=kiego bo mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda. Ta galaretka kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Galaretka świetnie kontrastuje z resztą ciasta :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie robiłam takiego ciasta ;-) PS. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :-) Przede wszystkim zdrówka dla siebie i najbliższych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetycznie wygląda!
    Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  15. mniammmm wygląda przepysznie :)Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się bardzo apetycznie, od razu ma się chęć na kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudne ciasto. :-) Chętnie wypróbuje przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe i niezwykle apetyczne ciasto :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale narobiłaś mi smaka ♥ mniami

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie się prezentuje. Czekoladowe blaty i pomarańcza to bardzo zgrany duet.

    OdpowiedzUsuń

Translate