poniedziałek, 10 lipca 2017

Fantastyczne ciasto z morelami - ekspresowe

W gorące, upalne dni doskonale sprawdzają się przepisy na ciasta z dużą ilością owoców (których obecnie nie brakuje w ogródkach i na straganach), proste i szybkie, a przede wszystkim niewymagające sterczenia godzinami przed piekarnikiem. Ostatnio podałam wam kilka przepisów na wykorzystanie truskawek, niestety sezon na nie już się kończy, więc przerzuciłam się na inne owoce, takie jak porzeczki, brzoskwinie, morele, jagody i maliny. Do ciasta, które wam dzisiaj proponuję nadają się każde z ww owoców, chociaż ja osobiście bardzo lubię wersję z morelami, ze względu na swój oryginalny  smak i apetyczny wygląd, ciasto jest puszyste, wilgotne i baaardzo owocowe, idealne na lato, serdecznie polecam!!!

Więcej inspiracji na smakowite ciasta z owocami znajdziecie TUTAJ

























Moja tortownica ma średnicę 21 cm

Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 2-3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:
- 400 g moreli
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Ciasto ucierane: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło  z cukrem na jednolitą masę, następnie po kolei dodajemy jajka (cały czas miksując). Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko (powoli, na zasadzie trochę mąki, trochę miksujemy, trochę mleka, znowu trochę mąki, znowu miksujemy...itd.) aż do całkowitego połączenia składników. Tak powstałą masę (będzie dosyć gęsta ale tak ma być) przekładamy na blachę do pieczenia, wyrównujemy
  • Morele dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki (połówki lub ćwiartki), a następnie wykładamy na uprzednio przygotowaną masę, trochę je wciskamy do środka, nawet trochę bardziej, nie żałujcie owoców, ciasto mocno urośnie
  • Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, studzimy, posypujemy cukrem pudrem









9 komentarzy:

  1. Och jak chętnie skosztowałabym do kawy :) Normalnie czuję jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta bardzo lubię :) Szybkie i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie przefajne ciasto.
    Chcę i ja mieć je w kuchni. Ale by znikało!
    Może kiedyś wypróbuję, bo wygląda to bardzo apetycznie.
    Moje smaki!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajnie wyszło ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto ucierane, dodatek moreli to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy morele ale takie z babcinego drzewa. Za każdym razem jak kupujemy te owoce w sklepach lub warzywniakach otrzymujemy coś o wyglądzie moreli ale bez nuty ich wspaniałego smaku :/ Ciasto wyszło piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wirtualnie się poczęstowałam :) ale pachnie :)

    OdpowiedzUsuń

Translate