poniedziałek, 22 maja 2017

Smakowita drożdżówka z serem i truskawkami

Sezon na owoce letnie powoli się zaczyna i muszę przyznać, że jest to mój ulubiony sezon :) owoce smakują wtedy najlepiej, jest ich najwięcej i mają przystępne ceny. Nie mogłam się już doczekać tych owoców więc, gdy tylko wypatrzyłam truskawki na bazarku od razu zaopatrzyłam się w małe opakowanie, kosztowały niemało ale wyglądały cudnie. Niestety, ku mojemu rozczarowaniu ich smak pozostawiał wiele do życzenia i u mnie  w domu nikt nie garnął się żeby wyjadać je prosto z miski (jak to zwykle mamy w zwyczaju kiedy trafimy na słodkie egzemplarze), więc pomyślałam, że idealnie nadadzą się na drożdżówki.  Do wypieku oprócz truskawek dodałam jeszcze twarożek i trochę dżemu truskawkowego i muszę przyznać, że wyszło bardzo dobrze. Delikatne, maślane i mięciutkie ciasto drożdżowe smakuje wspaniale w połączeniu z owocami (możecie użyć dowolnych owoców letnich, także mrożonych), najlepiej oczywiście wtedy gdy jest jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam!!!

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciasta drożdżowe np. na Prościutki odrywaniec z dżemem, drożdżową gwiazdę z nutellą albo na śląski kołoczek z budyniem

ciasto drożdżowe z owocami




Wymiary mojej blachy to: 36x25cm
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 160 ml ciepłego mleka (ok 40st C)
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 60 g masła roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- na rozczyn: 25 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru + trochę ciepłego mleka (1/4 szklanki)

Składniki na nadzienie:
-  200g twarożku (podwójnie zmielonego lub z wiaderka lub kremowego)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dżemu truskawkowego

Składniki na lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody

Dodatkowo:
- kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta
- truskawki (kilka sztuk do wyłożenia na wierzch)


Sposób przygotowania:
  • Robimy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy drożdże (połamane na niewielkie kawałeczki), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok 15 minut
  • Wyrabiamy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, zaczyn z drożdży, ciepłe (nie gorące) mleko, śmietanę kremówkę, roztopione (przestudzone) masło, cukier, jajka i pół łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką hak do czasu aż zamieni się w miękką, jednolitą i sprężystą masę z której formujemy kulę
  • Gdy ciasto jest już gotowe, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe uwielbia "ciepełko", więc znajdźcie mu odpowiednie miejsce w domu (może być delikatnie nagrzany piekarnik), gdzie będzie sobie rosło przez ok 1 - 1,5h godz. ( w sumie czas nie ma tu znaczenia, ważne żeby ciasto urosło tj. podwoiło swoją objętość)
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, tym razem krótko, następnie wykładamy na stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 40x30cm
  • Serek mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim ciasto, na to wykładamy cienką warstwę dżemu truskawkowego i zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi jak roladę, a następnie dzielimy na 9 równych części
  • Każdy kawałek ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dosyć "luźno" w pewnych odstępach od siebie gdyż drożdżówki jeszcze trochę urosną, w środek każdej z nich wciskamy truskawkę (jedną lub kilka, w zależności od wielkości truskawek), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia (tak na 20-30 minut), wyrośnięte drożdżówki smarujemy mlekiem
  • Drożdżówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C przez ok 30-40 minut
  • Lukier: cukier puder ucieramy z wodą i polewamy nim przestudzone ciasto 
 
drożdżówki z serem i truskawką

ciasto drożdżowe z truskawkami

najlepsze drożdżówki



15 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie te bułeczki. U mnie też się pojawiły truskawki. Dostałam jedną na spróbowanie. Jednym słowem była bardzo gorzka. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło trafić na gorzkie truskawki. Jakaś odmiana węgierska, wielkie jak śliwki. Wyglądały pięknie. Nawet dziecko nie chciało jej jeść. Poczekamy chyba na nasze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Ale mi teraz ochoty narobiłaś na taką apetyczną drożdżówkę :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza drożdżówa to taka z truskawkami, o! :)
    Bardzo lubię!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany jakież to cudowne! Taka drożdżówka to marzenie. Aktualnie mamy ochotę na wszystko z rabarbarem więc jakby do truskawek dodać trochę jabajbaju to było by super xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne drożdżówki, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mam teraz smaka na taką! Cudowna :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda:)

    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam drożdżówki :) Fantastycznie prezentuje się drożdżówka z truskawką :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak domowa drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie, uwielbiam drożdżówki (niestety :P) ;)

    OdpowiedzUsuń

Translate