niedziela, 23 kwietnia 2017

Norweska zupa z wędzonym łososiem

Zupa norweska to jedna z najlepszych zup jakie do tej pory jadłam, jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale też bardzo szybka do przygotowania i prosta, gdyż nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Ot do bulionu wrzucamy trochę ziemniaków, śmietanki, koperku i głównego bohatera czyli łososia, efekt jest spektakularny, a zupa jest na prawdę wspaniała, nawet moje małe dziecko wsuwało aż mu się uszy trzęsły ;) Do dania możecie użyć świeżego lub wędzonego łososia, w każdej wersji smakuje doskonale i nie zapomnijcie o koperku, który nadaje zupie niepowtarzalnego smaku. Serdecznie polecam!!!

A wy? Lubicie zupy? Jeśli tak to jakie są wasze ulubione?
Oprócz zupy norweskiej wśród moich ulubieńców znajduje się także zupa krem z dyni oraz zupa ze świeżo zebranych grzybów leśnych
 
zupa norweska




Składniki na bulion warzywny 1,5l:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- listek laurowy (2szt)
- ziele angielskie (4 ziarenka)
Składniki na zupę:
- biała część pora
- kilka ziemniaków (3-4 średnie sztuki)
-100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany (użyłam 30% )
- 1 łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz do przyprawienia
- kilka gałązek koperku


Sposób przygotowania:
  • Gotujemy bulion: Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody, wrzucamy obrane i opłukane warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez ok 30 - 45 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i jeszcze chwilkę gotujemy. Następnie wyjmujemy warzywa i przyprawy (zostawiłam jedną marchewkę i kawałek selera żeby zupa była bardziej warzywna).
  • Pora płuczemy, i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę
  • Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy pora, chwilę smażymy, dodajemy pokrojone ziemniaki, dusimy wszystko ok 10 minut
  • Zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy do czasu aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie, następnie hartujemy śmietanę (do szklanki wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącego bulionu, mieszamy) i wlewamy do zupy, połowę ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy na bok
  • Miksujemy zupę na gładką masę, dodajemy łososia i odłożone ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno pokrojonym koperkiem


zupa z łososiem

prosta zupa



14 komentarzy:

  1. Taka zupkę to bym teraz bardzo chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dyniową, grzybową, spróbuję i norweskiej. Świetnie zachęcasz! Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajna zupa, muszę spróbować bo kocham łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, idealna na takie zimne dni, jakie ostatnio mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pysznie smakuje taka zupka. Lubię łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i smacznie, bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam już tę zupę :) To moje smaki!! Koniecznie muszę ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. To naprawdę wspaniała propozycja.
    Bardzo mi się podobają takie smaki z wędzonym łososiem.
    Podane wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda ta zupa norweska :) Zupy rybne są bardzo pyszne :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę spróbować! Kocham łososia i z miłą chęcią zjadłabym go w takiej formie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna zupka, na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczna, aromatyczna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Translate