wtorek, 21 lutego 2017

Drożdżowy odrywaniec z dżemem

Jeszcze kilka lat temu wydawało mi się, że upieczenie ciasta drożdżowego to wielka sztuka kulinarna, która na dodatek wymaga sporego nakładu pracy (zaczyn i te sprawy), a czekanie na wyrastające ciasto ciągnie się w nieskończoność. Jakież było moje zdziwienie kiedy przygotowana na wielkie trudy zabrałam się za upieczenie mojej pierwszej drożdżówki, ot wymieszałam kilka składników, postawiłam wraz z miską pod kaloryferem i właściwie miałam już wolne, potem tylko wyłożyłam ciasto na blachę, do piekarnika i gotowe, łatwizna :) Teraz piekę ciasto drożdżowe kiedy nie mam czasu a wiem, że będę miała gości, latem do ciasta dodaję świeże owoce, natomiast zimą przekładam je serem, budyniem, makiem, masą bakaliową, dżemem a nawet domową nutellą, w każdej wersji smakuje wspaniale. Wypiek, który wam dziś proponuję przełożyłam domowym dżemem malinowym, ponieważ jego smak bardzo fajnie współgra z ciastem drożdżowym i takie połączenie bardzo wam polecam, ale równie dobrze sprawdzą się też inne smarowidła, wasze ulubione, w sumie możecie też poeksperymentować i podzielić się ze mną wrażeniami ;) Polecam!!!

Może zainteresuje was też przepis na drożdżową gwiazdę z nutellą albo na śląski kołoczek z budyniem

proste ciasto drożdżowe






Wymiary keksówki 25x12cm

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka

- 70g cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30g masła (roztopionego, przestudzonego)
- pół łyżeczki soli
- Składniki na rozczyn: 20g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant + 1/4 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki

Dodatkowo:

- ulubiony dżem lub powidła
- jajko roztrzepane widelcem z 2 łyżkami wody


Sposób przygotowania:
  • Robimy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy drożdże (połamane na niewielkie kawałeczki), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok 15 minut. Jeśli korzystacie z drożdży suchych instant pomijacie ten punkt :]
  • Wyrabiamy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, zaczyn z drożdży (lub drożdże instant), ciepłe (nie gorące) mleko, roztopione (przestudzone) masło, cukier, jajka,  i pół łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką hak do czasu, aż zamieni się w miękką, jednolitą i sprężystą masę z której formujemy kulę
  • Gdy ciasto jest już gotowe, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe uwielbia "ciepełko", więc znajdźcie mu odpowiednie miejsce w domu, gdzie będzie sobie rosło aż podwoi swoją objętość (mi zajęło to 60 minut)
  • Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, uderzamy dłonią i wyrabiamy je ponownie, tym razem krótko, a następnie wałkowywujemy na kształt prostokąta o wymiarze 35x22cm, smarujemy dżemem i zawijamy jak roladę
  • Tak powstały rulon kroimy w plastry 1,5-2 cm, które następnie układamy na przemian w keksówce, tworząc coś na kształt warkocza (jeśli wyjdzie wam bliżej nieokreślony kształt, w dodatku upaćkany dżemem tak jak mi, to się nie przejmujcie, wszystko jest ok ;))
  • Gotowy warkocz smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, rozgrzewamy piekarni, ciasto ponownie smarujemy jajkiem z wodą
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C przez ok 35-40 minut

ciasto odrywane

na śląskim stole


10 komentarzy:

  1. Pyszna drożdżówka. Z przyjemnością oderwała bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła taką drożdżówkę! Muszę namówić mamę - moją nieodzowną towarzyszkę jeśli chodzi o wypieki - żebyśmy razem przygotowały podobny wypiek, jak przyjadę do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak ja kocham ciasta drożdżowe to nawet trudno sobie wyobrazić! Ależ bym zjadła takie pyszności. Domowe, doskonałe :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka! W sam raz do porannej kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak się ma wprawę to wszystko jest łatwe :) u mnie najgorzej z wyrastaniem :) super prezentuje się ciacho

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciężko się oprzeć takiej drożdżówce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, bardzo uwielbiam taką drożdżówkę. Bardzo lubię ciasta drożdżowe :)

    Pozdrowionka ode mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak, że nic tylko go rwać i szamać xD Z powidełkami śliwkowymi smakowałby nam najbardziej ^^

    OdpowiedzUsuń

Translate