poniedziałek, 30 stycznia 2017

Kapusta z kiełbasą po śląsku

Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka o najpopularniejsze danie kuchni śląskiej to w większości przypadków usłyszymy odpowiedź: "rolada, kluski śląskie i modro kapusta", tymczasem danie to chociaż bardzo smaczne dawniej raczej rzadko pojawiało się na śląskich stołach, gdyż mało kto mógł sobie pozwolić na takie rarytasy.  Natomiast bardzo popularna była kapusta, kiszono ją na potęgę, a każde szanujące się gospodarstwo domowe miało beczkę z własnoręcznie ukiszoną kapustą. Zimą kiedy brakowało owoców i warzyw kiszona kapusta była niezastąpiona, dostarczała niezbędnych składników odżywczych i witamin, a także korzystnie wpływała na trawienie, układ nerwowy i krwionośny. Tak, Ślązacy wiedzieli co dobre, a kapustę kiszoną podawali na co dzień i od święta w wielu różnych wariacjach. Ja podzielę się z wami dzisiaj jedną z nich, przepis jest prosty, a tak powstałe danie jest smaczne i sycące, w sam raz na mroźne, zimowe dni. Serdecznie polecam!!!

bigos




Składniki:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 30 dag kiełbasy śląskiej
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4 suszone śliwki bez pestek
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  • Kapustę płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę kroimy w plasterki
  • Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę
  • Na patelnię wrzucamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu dorzucamy cebulę i kiełbasę, lekko solimy i smażymy aż się zarumienią
  • Do dużego garnka wrzucamy zawartość patelni, posiekaną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę śliwki, zalewamy 350 ml wody, mieszamy i gotujemy ok 1h pod przykryciem
  • Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z pieczywem
kapusta kiszona na boczku

16 komentarzy:

  1. Dawno już takiej kapusty nie jadłyśmy :) Nasz tata taką uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak nigdy nie stroniłam od kiełbasy. To danie mi się podoba! Super :) Propozycja pyszna. Nie wiedziałam nawet, że to śląski przepis.
    Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. kiszona kapusta to swietny sposob na odpornosc...:) niestety nie kisze samodzielnie, czasami dostane od tesciow ;) bo oni sie za to biora ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zrobię mężowi. To taki okrojony bigosik... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kapustę uwielbiam, kiełbasy nie jadam ;p ale mój facet by był zachwycony takim daniem :D
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kapuste! :) Za kielbasa troche mniej -przepadam, ale dobrze zrobioną pewnie bym wciągnęła :) Ależ mi apetytu narobiłas :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O mojemu mężowi na pewno by posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie proste dania, chociaż lubię też eksperymentować, ale ta kapucha woła "zjedz mnie".

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kuchnię śląską, ale moja córka jeszcze bardziej... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam! Najlepiej mi smakuje w okresie świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię kuchnię śląską :) W Polsce jest bardzo dużo restauracji, które oferują w kartach menu różne dania z tej kuchni. Szkoda tylko, że pomija się w kartach dań wile potraw z tej kuchni, chociażby hauskyjza, moczka, czy hekele.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Translate