poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i kruszonką - bardzo truskawkowe!

Przepisów na ciasta ucierane z owocami przerobiłam już w swoim życiu kilka ;) ale zawsze w sezonie wracam do tej receptury bo jest  najlepsza, najszybsza a ciasto wychodzi przepyszne! Duża ilość truskawek sprawia, że nasz wypiek przepięknie pachnie jeszcze zanim opuści piekarnik, a jak już zabierzemy się do jedzenia (zapewne szybko) to czujemy smak truskawki przełamany nieco słodkością kruszonki. Ciasto jest proste, domowe, maślane, w sam raz na nadchodzące letnie dni, co więcej nie musicie go trzymać w lodówce, możecie je śmiało zabrać jako przegryzkę na plażę czy piknik w plenerze. Oczywiście, zamiast truskawek możecie użyć innych owoców letnich, a jeśli jesteście bardzo zabiegani, to możecie zrezygnować z kruszonki i powpychać truskawki do masy, będzie ekspresowo a ciasto nadal bardzo dobre. Polecam serdecznie!


Wymiary mojej formy do pieczenia to  30 cm x 19 cm

Składniki na ciasto:
- 220 g miękkiego masła (lub margaryny)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kruszonkę:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru

Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek 
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Ciasto ucierane: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło (lub margarynę) z cukrem na jednolitą masę, następnie po kolei dodajemy jajka (cały czas miksując). Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia (powoli, na zasadzie trochę mąki, trochę miksujemy, znowu trochę mąki znowu miksujemy...itd.) aż do całkowitego połączenia składników. Tak powstałą masę (będzie dosyć gęsta ale tak ma być) przekładamy na blachę do pieczenia, wyrównujemy
  • Truskawki dokładnie myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałeczki (połówki, ćwiartki) a następnie wykładamy na uprzednio przygotowaną masę
  • Jeszcze tylko kruszonka: Mąkę i cukier wrzucamy do miski, mieszamy, masło też wrzucamy do tej samej miski i siekamy na jak najmniejsze kawałeczki, przecieramy to wszystko między palcami a kiedy wszystko razem trochę się wymiesza, rozsypujemy to co powstało na warstwę truskawek
  • Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, studzimy, posypujemy cukrem pudrem 





























        1 komentarz:

        1. Świetne ciasto, uwielbiam takie truskawkowe. Jak jest sezon trzeba korzystać.

          OdpowiedzUsuń

        Translate