czwartek, 13 kwietnia 2017

Dwukolorowa babka bananowa

W przedświątecznym zamieszaniu podrzucam wam na szybko przepis na babkę z bananami. Ciasto jest prościutkie do przygotowania, w sam raz dla osób początkujących, ekspresowo się je wykonuje (pieczenie trwa dłużej niż przygotowanie) i smakuje wspaniale, jest lekko chrupiące na wierzchu i wilgotne w środku. Taka babka to też idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów (mogą być nawet takie z brązową skórką). Ciasto możecie ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, w każdej wersji smakuje wspaniale, możecie ją postawić na wielkanocnym stole lub upiec z obojętnie jakiej okazji. Serdecznie polecam!!!
 
A czy wy pieczecie babki na Wielkanoc? Jeśli tak to jakie? Ja szczególnie ulubiłam sobie także soczystą babkę pomarańczową

dwukolorowa babka

 

Składniki:

- 4 dojrzałe banany
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

- 2 łyżki mąki pszennej

Lukier do dekoracji:

- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej (nie gorącej) wody

Sposób przygotowania:
  • Banany rozdrabniamy widelcem lub blendujemy,
  •  W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
  • W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę, dodajemy po kolei po jednym jajku cały czas miksując, następnie dodajemy zawartość pierwszej miski i banany, dokładnie mieszamy
  • Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej połowy dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy
  • Do formy na babkę wykładamy najpierw ciasto jasne, potem ciemne, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok 45 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka, studzimy
  • Dekoracja lukrem: do niewielkiego naczynia wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, mieszamy uzyskania wymaganej konsystencji, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli jest zbyt rzadki to trochę cukru pudru. Dekorujemy wedle uznania :)
babka wielkanocna
























prosta babka

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto bananowe, więc ta babeczka też na pewno by mi smakowała :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna! Dlaczego odkryłam przepis na nią tak późno? Już teraz wiem jak będzie wyglądało moje pieczenie babki! Koniecznie chcę wypróbować przepis :D
    Świetny pomysł :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie świąt bez babki, Twoja wersja jest bardzo apetyczna, pięknie będzie wyglądać na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też jestem wielbicielką ciast z bananami, chętnie spróbuje Twojego przepisu. Pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe słodkości
    A babki w szczególności
    Twoja wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię w babce dwa różne smaki. Taka babka bananowa jest super urozmaiceniem świąt.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką babkę bananową to można jeść cały rok nie tylko na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wpadłam na pomysł bananowej babki, a szkoda bo pewnie jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No wspaniała ta babka jest! A jeszcze bananowa... takiej jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Translate