Co myślicie o postawieniu na świątecznym stole ciasta marchewkowego? Takiego wypasionego, z orzechami i rodzynkami, przełożonego powidłami śliwkowymi, bardzo aromatycznego i o lekko korzennym smaku? Ja jestem jak najbardziej na tak i uważam, że taki wypiek śmiało może stanąć na stole tuż obok tradycyjnego sernika, makowca a nawet służyć jako ciekawa alternatywa dla piernika jeśli z jakiś powodów nie będziecie go wypiekać. Marchewkowiec z poniższego przepisu jest bardzo smaczny, miękki, wysoki i zachowuje świeżość nawet przez kilka dni, częstując nim rodzinę i znajomych przemycacie trochę warzyw (marchewki) do deseru, co stanowi nieocenioną korzyść zwłaszcza w święta kiedy jjemy ich zdecydowanie mniej. Serdecznie polecam!!!
A może bardziej spodoba wam się przepis na super torcik marchewkowy albo na wesołe świątczne ciasteczka?
Wymiary mojej formy do pieczenia to 30 x 23 cm
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka cukru (użyłam brązowego)
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o średnich oczkach
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek
Składniki na polewę:
- 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)- kilka łyżek mleka
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- kolorowa posypka
- połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i sól
- W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem do czasu uzyskania puszystej masy
- Łączymy ze sobą zawartość pierwszej i drugiej miski i powoli dodajemy olej, cały czas mieszając
- Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką
- Tak powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez ok 60 minut w temp. 180 st. C do uzyskania tzw. "suchego patyczka"
- Ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górnym
- Polewa czekoladowa: mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą, studzimy, polewamy górny blat, przyozdabiamy posypką i połówkami orzechów włoskich
Ja tam ciasto marchewkowe lubię zawsze, więc i na świątecznym stole może być :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to wspaniała propozycja, uwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, na pewno wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten zapach;)
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOjej, coś dla mnie. Nie dość, że uwielbiam machewkowce to jeszcze z powidłami! <3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i dostojnie;)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, z powidłami jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne na święta.
OdpowiedzUsuńAż czuje świeta!
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czas przymierzam się do ciasta marchewkowego. Teraz to już na pewno zrobię, bo to wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiuam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Jadłabym :D Zresztą kiedyś jadłam ciasto marchewkowe i było przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmoja kuzynka robi podobne ale jeszcze z masą:)
OdpowiedzUsuńmoze jutro zrobie:)
OdpowiedzUsuńJak ciasto marchewkowe to koniecznie cynamon a jak ciasto cynamonowe to zawsze z powidłami <3
OdpowiedzUsuńWitam! Mj syn uwielbia ciasto marchewkowe, a ja tak średnio. Tylko nigdy nie dodawałam powideł. Muszę wypróbować koniecznie!!
OdpowiedzUsuń