Do świąt zostało już tylko kilka dni, tradycja nakazuje żeby na wigilijnym stole znalazło się 12 postnych potraw, a wśród nich najpopularniejsze to barszcz z uszkami, zupa rybna, karp, śledzik, makówki, kutia, groch z kapustą lub inne zależnie od rejonu i tradycji w danej rodzinie. Łazanki z kapustą i grzybami są potrawą wigilijną w wielu domach, można też je przygotować trochę wcześniej i na szybko odgrzać w przedświątecznym zgiełku, kiedy nie ma czasu na przygotowanie obiadu. łazanki podobnie jak bigos najlepiej smakują po kilku dniach, kiedy składniki dobrze się "przegryzą" a potrawa nabierze swoistego aromatu Serdecznie polecam!!!
Składniki:
- 250 g makaronu "łazanka"
- 500 g kapusty kiszonej
- 50g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 50g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-3 godziny (lub dłużej), następnie gotujemy w tej samej wodzie, studzimy, odcedzamy (wodę zachowujemy), grzyby kroimy na mniejsze kawałki
- Na patelni rozpuszczamy masło (lub podgrzewamy olej), cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy, dodajemy grzyby, mieszamy
- Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem z grzybów i niewielką ilością wody (tylko tyle żeby przykryć kapustę) i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania wrzucamy zawartość patelni, mieszamy, zdejmujemy z gazu, odcedzamy
- Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, następnie przelewamy go zimną wodą i łączymy z kapustą i grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Świetne!
OdpowiedzUsuńO brrr to mi się kojarzy z moja teściowa, ona je uwielbiam, natomiast ja jej nie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy łazanki i robimy je na obiad nie tylko na Święta :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi podobne :) Niezapomniany smak.
OdpowiedzUsuńco prawda na moim świątecznym stole brakuje u nas łazanek, ale przyznaję,że je lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
co prawda u mnie nie występują na świątecznym stole ale bardzo lubię te tradycyjne z kiszona kapustą i kiełbaską :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić taki makaron łazanki z masą makową i bakaliami.
OdpowiedzUsuńW tej wytrawnej wersji też jest pyszny :)
Lubię łazanki, dlatego w domu często je jemy i może dlatego nigdy nie pojawiają się u nas na Wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńLubię łazanki, chociaż u mnie nie ma tradycji jedzenia ich w wigilię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten świąteczny dodatek grzybów w kapuście. U mnie co prawda łazanek na święta nie ma, ale są za to pierogi z kapustą i grzybami ;)
OdpowiedzUsuń