Klasycznej wuzetki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, aż ślinka cieknie na samą myśl o delikatnym kakaowym biszkopcie, przełożonym powidłami i śmietankowym kremem, osobiście bardzo lubię to ciasto i czasami piekę. Ostatnio jednak, w ramach walki z nudą, postanowiłam "podkręcić" trochę tradycyjny przepis na wuzetkę i wprowadzić do niego warzywo, tak dobrze czytacie, warzywo ;) a ściślej, dodałam cukinię do ciasta i takie oto cudo mi wyszło!!! Osobiście jestem wielką zwolenniczką przemycania po cichu warzyw do deserów, więc i tym razem z premedytacją ukryłam cukinię w wypieku po czym gotowe ciasto poddałam degustacji. I powiem wam, że wyszło bardzo dobrze :) cukinii kompletnie nie czuć w cieście i nie widać !!! a ciasto na prawdę wygląda i smakuje jak wuzetka, no może jest odrobinkę "cięższe" niż klasyczny biszkopt ale to w niczym nie przeszkadza. Moi testerzy zajadali się nim na całego i nawet się nie zorientowali, że w środku jest cukinia ;) Polecam serdecznie!!!
Jeśli tak ja lubisz desery z warzywami to być może zainteresuje cię przepis na czekoladowe ciasto z buraka lub na jesienne ciasto dyniowe lub na Bezglutenowy tort marchewkowy
Jeśli tak ja lubisz desery z warzywami to być może zainteresuje cię przepis na czekoladowe ciasto z buraka lub na jesienne ciasto dyniowe lub na Bezglutenowy tort marchewkowy
Wymiary mojej formy do pieczenia to 25 cm x 25 cm
Składniki na czekoladowe ciasto z cukinią:
Składniki suche:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 4 roztrzepane jajka (widelcem lub mikserem)
- 1 szklanka soku jabłkowego (ja dałam 3/4 szklanki musu z jabłek)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 3 szklanki startej cukinii
- 1-2 tabliczki czekolady do polania
- 2 łyżki mleka
- kilka łyżek dżemu (ja użyłam truskawkowego)
Składniki na krem wuzetkowy:
- 500 ml śmietany kremówki- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Ciasto: W pierwszej misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, sok jabłkowy i olej rzepakowy. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre a gdy już dobrze się wymieszają dodajemy cukinię startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut do uzyskania tzw. "suchego patyczka", studzimy na kratce, kroimy na dwa blaty, dolny smarujemy dżemem
- Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone a na końcu cukier puder. Sztywną masę wykładamy bezpośrednio na dolny blat posmarowany wcześniej dżemem i przykrywamy górnym blatem
- Polewa czekoladowa: mleko i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą, studzimy, polewamy górny blat, przyozdabiamy pozostałym kremem za pomocą rękawa cukierniczego
Mmm...pięknie wyglądają i pewnie są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSamym wyglądem kusi :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka wersja!
Uwielbiam ciasta z cukinią, cudowne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa. :) Poczęstuję się, pozwolisz.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto cukiniowe i kocham w-zetki, więc jak dla mnie połączenie idealne :D
OdpowiedzUsuńwow,to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńślinotok do pasa i chęć lizania monitora xd :D
OdpowiedzUsuńMogę jeść cukinię pod każdą postacią. Ciasto wygląda pięknie i smacznie. Prawdziwy rarytas; )
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo apetyczna wuzetka w nowej wersji :)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, a ciasta z cukinią smakują rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńświetne wykorzystanie cukinii!
OdpowiedzUsuńczad! takiego jeszcze nigdy nie jadłam. zapisuję do wypróbowania. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPiekna i zapewne pyszna.
OdpowiedzUsuńu mnie 21.30, a tu takie pyszności <3
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie! Jeszcze ciasta z cukinii nie jadłam, a szkoda!
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET
Od samego patrzenia aż chce się je zjeść
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Bardzo kusisz tym ciastem,ale niestety u mnie na diecie zdecydowanie odpada :)
OdpowiedzUsuńCukinia w takim cieście? Świetny pomysł! :-) Jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńCukinia to bardzo uniwersalne warzywo :) Na pewno świetnie się spisała w takim ciachu!
OdpowiedzUsuńMam koleżankę, która uwielbia wszystko co z cukinii, więc na pewno jej pokażę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńExtra pomysł!💗
OdpowiedzUsuńŚlina cieknie jak widzę tę wuzetkę !!!Czy myślisz, że można zamiast mąki pszennej dodać inną? Ryżową, migdalową, może gryczaną lub kukurydzianą? Nie jadam pszenicy, ale już dawno nauczyłam się z powodzeniem piec( nawet torty bez glutenu) , ale takiej wuzetki jeszcze nie robiłam w innej wersji. W każdym razie wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńwww.koloromania.blogspot.com
Bez problemu możesz użyć ulubionej mieszanki bezglutenowej lub wykorzystać mąki, których używasz na co dzień i zastąpić mąkę pszenną np. wymieszaną mąką ryżową i gryczaną z dodatkiem ziemniaczanej lub kukurydzianej
Usuń