Lubicie sklepowe kremy nugatowe (potocznie zwane "nutellami")? Bo ja bardzo bardzo, ale już od jakiegoś czasu nie kupuję ich wcale ze względu na skład, którego bazę stanowi o zgrozo! cukier (prawie 57% zawartości słoika) oraz szkodliwy dla zdrowia olej palmowy, natomiast pożądane przez nas orzechy laskowe i kakao (którymi producenci bardzo chętnie chwalą się w reklamach) stanowią niezwykle skromny dodatek do całości (odpowiednio 13% oraz 7,4%). To tyle jeśli chodzi o złe wiadomości, teraz będą dobre :) wcale nie musicie rezygnować z czekoladowo-orzechowych smarowideł gdyż, stosując poniższy przepis możecie je sobie "wyczarować" w domu i to w kilka minut!! a potem delektować się zdrowym i pysznym kremem na kanapce. Potrzebny wam będzie tylko blender, trochę zmielonych orzechów laskowych, kakao, miód, mleko i olej kokosowy, wspaniały skład prawda?? Bez wyrzutów sumienia możecie częstować nim dzieciaki, smakuje dużo lepiej niż sklepowe egzemplarze, czuć orzechy i kakao, mój syn uwielbia krem w tej wersji, dodaję jednak nieco więcej miodu niż w przepisie no ale to rzecz gustu, musicie próbować w trakcie przygotowania i dosłodzić sobie do uzyskania pożądanego smaku. Serdecznie polecam!!!
Lubicie zdrowe słodycze? Może zainteresuje was przepis na kokosowe pralinki z kaszy jaglanej albo na pyszne ciasteczka ryżowe bez cukru lub na mleczną kanapkę o smaku bananowym?
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 50 ml oleju kokosowego
Jeśli nie macie mielonych orzechów to możecie użyć zwykłych ale trzeba je najpierw przygotować (wyłuskać, uprażyć na patelni, obrać ze skórek i zblendować odpowiednio mocnym sprzętem)
- 1/2 szklanki mleka
- 50 ml oleju kokosowego
Jeśli nie macie mielonych orzechów to możecie użyć zwykłych ale trzeba je najpierw przygotować (wyłuskać, uprażyć na patelni, obrać ze skórek i zblendować odpowiednio mocnym sprzętem)
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzewamy aż do zagotowania (studzimy)
- Do blendera wsypujemy mielone orzechy oraz dodajemy miód, olej kokosowy i mleko
- Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, sprawdzamy czy smak nam odpowiada, (jeśli za mało słodkie to dodajemy więcej miodu - ja trochę dodałam)
Super przepis 😉
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńWow, świetny przepis! Uwielbiam te kupne kremy, ale już dawno ich nie jadłam właśnie za skład o którym wspomniałaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nutellę. Muszę koniecznie zrobic sobie taką domową. :)
OdpowiedzUsuńZapisuje i na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńSkład jest super, bo bez cukru. Miałam już przepis na taką "domową nutellę" słodzoną daktylami, ale Twój przepis jest nawet prostszy. ;-) Żyjemy bez cukru i eliminujemy tyle "sztuczności", ile się da, wiec rzucam się na takie przepisy. ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Czegos takiego właśnie szukałam. A czy mielone ozrechy można od razu gdzieś kupić?
OdpowiedzUsuńBtw, chciałabym Cię zaobserwować, ale nie widzę takiej opcji :(
Można, mielone orzechy laskowe kupiłam w sklepie Społem, paczka 200g, ale w większych marketach też powinny być. Będzie mi miło jeśli mnie zaobserwujesz, ikonka jest na dole na pasku po prawej stronie (pod banerem mebli)
UsuńMuszę się za nimi rozejrzeć w takim razie. A czy ten krem smakuje chociaż trochę do sklepowej nutelli? :)
UsuńOkej, już widzę obserwację :)
A masz taką nie przez G+? Albo Bloglovin?
UsuńUwielbiam nutellę!
OdpowiedzUsuńMuszę zapisać sobie ten przepis
o wiele zdrowsza alteratywa:)
OdpowiedzUsuńZdrowsza alternatywa
OdpowiedzUsuńMniaaam pycha, zdrowy zamiennik, z pewnością wypróbuje przepisu :)
OdpowiedzUsuńNutella bez cukru. To mi się podoba. Coś dla mnie. Koniecznie muszę ją zrobić. Lubię smak Nutelli, ale jej nie jem, bo skład ma nieciekawy. To jest super opcja-zamiennik. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis !:)Chętnie go wypróbuje bo uwielbiam Nutelle ;)
OdpowiedzUsuńoo taka mogłaby u mnie przejść bo ta z awokado absolutnie nie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńrety, mniam :) u mnie robi się domową czekoladę w słoiku :) [lekarz dał nam przepis, gdy babcia miała za mało krwi, a to miało jej pomóc]. Połączenie miodu z kakao + masło :) mniam!
OdpowiedzUsuńChyba jestem zbyt leniwa, żeby robić samemu nutelle :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pyszności, my dość często robiłyśmy nutellę ze śliwek przepyszna
OdpowiedzUsuńMniam, pycha :) super przepis :) uwielbiam domowe słodycze i praktycznie zawsze tylko na takie stawiam :) niestety w sklepach wciąż jest za mało słodyczy z dobrym składem :)
OdpowiedzUsuńJestem własnie za taka domową, jest najlepsza
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowa nutella <3
OdpowiedzUsuńNasza siostra ostatnio zmieliła kilogram orzechów laskowych bez żadnych dodatków. Taką niby małą i gorzką pastę dodawałyśmy do różnych deserów i dań. To było coś! Smak leszczyny jest niepowtarzalny (no i oczywiście domową nutellę też zrobiłyśmy:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo ;D Mniam
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona - takie proste składniki :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Do sprawdzeia na małych potworach :)
OdpowiedzUsuń